Dagens Nyheter

5 mars 2015

Nyhetsflödet torsdag den 5 mars

”Ateistiska regimer världshistoriens värsta massmördare”
- Stefan Swärd i Dagen Nyheter - "Bo Rothstein menar att forskning visar att mer religiös tro och aktivitet i ett land leder till att folk litar mindre på varandra och korruptionen ökar. Men det är svårt att definiera religion som förklaringsvariabel när den hänger ihop med rad andra samhällsfaktorer, och när religioner skiljer sig så kraftigt åt, skriver Stefan Swärd, pastor och statsvetare.
Bo Rothstein menar att forskning visar att mer religiös tro och aktivitet i ett land leder till att folk litar mindre på varandra och korruptionen ökar. Men det är svårt att definiera religion som förklaringsvariabel när den hänger ihop med rad andra samhällsfaktorer, och när religioner skiljer sig så kraftigt åt, skriver Stefan Swärd, pastor och statsvetare.
Sambandet mellan religion och samhälle har väckt intresse i alla tider: av forskare, religiöst aktiva och troende politiker. Den berömde sociologen Max Weber hävdade redan för över 100 år sedan att protestantismen var en viktig förklaring till ekonomiskt välstånd i de länder som snabbast anammade industrialiseringen. Protestantismen skapade en etik som främjade arbete och skötsamhet vilket gynnade samhällets ekonomi hävdade Weber.
Och nog kan man hitta ett samband mellan kristet arv i ett land och demokratisering och ekonomisk utveckling. Religion är dock en för bred kategori för att skapa säkra forskningsslutsatser. Religion kan vara alltifrån moder Theresa till Usama Bin Laden."

”Den tid då judar förblev passiva inför folkmordiska fiender är förbi”
- Paul Widén kommenterar Netanyahu besök i den amerikanska kongressen i Nyheter från Israel - "”Den tid då judar förblev passiva inför folkmordiska fiender är förbi”, sa Netanyahu mot slutet av sitt tal till stående ovationer. Både uttalandet och det starka bifall det fick bör läggas på minnet, eftersom ett militärt ingripande mot Iran blir än mer troligt om de nu föreliggande avtalsvillkoren godkänns. Netanyahus ord var både en varning och ett löfte. De stående ovationerna visade att varningen har hörsammats, men kanske också att man hoppas att Netanyahu infriar löftet så att man själv slipper ta itu med den folkmordiska fienden."

Starka reaktioner på TV4:s beslut att ta bort Israel-avsnitt
- Världen idag - "Nyheten om att TV4 plockat bort Israel-avsnittet av programmet "Tina på besök" har fått den israeliska ambassadören Isaac Bachman att reagera. I ett öppet brev kallar han kanalens beslut för "en ohållbar position av partiskhet och censur".
Även i sociala medier är reaktionerna starka.
Efter Världen idags artikel i tisdags om att TV4 valt att ta bort Israel-avsnittet av "Tina på besök" från sin hemsida, har reaktionerna i sociala medier varit starka.
I programmet benämner tv-kocken Tina Nordström Jerusalem som "Israels hjärta". Det var efter påtryckningar från organisationen Palestinagrupperna som TV4 förklarade att kanalen brustit i rutinerna i och med att man valt att reprisera programmet i söndags, trots att man fått "ett fåtal reaktioner" när programmet sändes första gången i höstas.
På Twitter skriver prästen och debattören Annika Borg:
"Extrema aktivister påverkar TV4, får man ens nämna Israel? Palestinagrupperna m Wester o Ormestad sätter agenda, oacceptabelt"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar