Dagens Nyheter

25 mars 2015

Nyhetsflödet tisdag den 25 mars

Rob Bell och debatten om samkönade äktenskap
- Stefan Swärds blogg - "Jag och Joel Halldorf skrev ju varsin ledare där vi kommenterar den superkände amerikanen Rob Bells ställningstagande för könsneutrala äktenskap. (notera att jag skarpt gillar Joel H, tycker han är en lysande skribent, och till 95 procent brukar jag hålla med honom, jag tror också att han kommer att förtydliga sig i denna diskussion, detta är inte i första hand någon kritik mot honom utan mer en problematisering av själva debatten)
Man måste här notera att Rob Bell inte diskuterar lagstiftningens utformning, (den frågan är ju helt passerad i Sverige) han talar om hur vi ska leva som kristna. Det Bell har sagt är att det är helt OK som kristen att leva i ett homosexuellt förhållande och att kristna äktenskapet bör gälla även samma kön.
Jag skrev i min ledare en tydlig kritik mot Bell. Jag tyckte han böjer sig under tidsandan. Han ser också på frågan ur ett snävt västerländskt perspektiv, för Afrikas och latinamerikans kristna är ståndpunkten obegriplig. Varken Bibeln eller kyrkohistorien stöder uppfattningen. Och ska detta uppfattas som radikalt och nytänkande, i så fall är den politiskt styrda Svenska kyrkan i Sverige världsledande i att vara profetisk och före sin tid. Vem tycker det?
Halldorf uttryckte sig märkligt otydligt, han framförde inte några ståndpunkter om Bells ställningstaganden, utan mer en problematisering kring hur man resonerar kring dessa frågor.
Min uppfattning har stöd av 99 procent av globala kristenheten, och kyrkohistoriskt handlar det om 100 procent."

Enorm kreativitet bland trons kritiker
- Per Ewert i Världen idag - "Ju mer jag följer diskussionen om tillvarons yttersta grund och om den man som format så mycket av vår västerländska kultur – om Gud Skaparen och om Jesus Kristus – desto mer förundrad blir jag över den enorma kreativitet som trons kritiker visar upp för att finna vägar att undkomma dessa två storheter.
När det gäller Guds existens har jag i debatter och andra forum mött ett antal kreativa spekulationer kring hur de fysiska lagarna i universum kan vara så obegripligt perfekt kalibrerade för att liv ska kunna existera. Att så är fallet inser numera alla, gudstroende som gudsförnekare. Hur kan vi ha vunnit högsta vinsten på alla lotterier samtidigt, om det inte finns någon som har riggat utfallet? Ett vanligt förslag är att det kanske finns en enorm mängd för oss osynliga och oåtkomliga universum som inte fungerar. Om tombolan innehåller miljarder nitlotter kan det tyckas åtminstone något mindre orimligt att vårt universum är så perfekt välordnat.
Problemet med denna multiversumhypotes är naturligtvis just detta: den är en hypotes helt utan bevis. Det finns inga tecken på att andra universum existerar, och det finns heller inga sätt för oss att undersöka sådana. Och även om miljarder andra universum faktiskt skulle existera blir det bara ett sätt att flytta ursprungsfrågan ett steg bakåt. Grundfrågan blir densamma: vad – eller vem – orsakade i så fall dessa andra universum?"

En helhetssyn på sexualiteten
- Stefan Gustavsson i Dagen - "Joel Halldorf väcker fler­a viktiga frågor i sin ledartext (18/3) om den kristna synen på homosexualitet. Det finns verkligen ett stort behov av en helhetssyn på människan och på vår sexualitet, ur ett både natur­rättsligt och ett bibliskt perspektiv. Samtidigt saknar texten riktningsgivare när det gäller vad denna helhetssyn innebär. Denna avsaknad har gjort att många läsare tolkat artikeln som att den för­ordar en bejakande syn på samkönade sexuella relationer, medan andra mera sett akademikern Halldorf i analystagen. Rätta tolkningen kan endast författaren ge oss."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar