Dagens Nyheter

20 mars 2015

Nyhetsflödet lördag den 21 mars

Joel Halldorfs ledarartikel i tidningen Dagen med rubriken "Homosexualitet ingen regelfråga" har väckt en stark kritikstorm. I Nyhetsflödet idag redovisas några av de kritiska kommentarerna:


Guds vilja för sexualiteten
- Dagen - "En biblisk vision av Guds goda är alltid i linje med Guds uppenbarade vilja. Det skriver
Anders Gerdmar, docent i Nya testamentets exegetik.
För det första är det en bibel­synsfråga. En sund läsning av hela Bibeln och de enskilda texter det handlar om lämnar inge­t utrymme för en homosexuell livsstil. För frågan om sexualiteten är ju inte bara en regel­fråga. Gud har i sin godhet uppenbarat sin vilja för sin skapelse, inklusive för sexualiteten.
Samtidigt är det förståeligt att den sexuella revolutionens följdverkningar ställer ibland enorma krav på unga männi­skor när de ska hantera de val som man nu hela tiden ställs inför i en postmodern medievärld. Just därför är det avgörande att teologer och pastorer kan ge biblisk och pastoral vägledning. Vi är många som i själa­vården ställts inför frågor och situationer som vi aldrig hade väntat oss. Många männi­skor lider i det nya landskapet av sexualiteter och könsidentiteter. Dessa ska vi hjälpa så mycket det bara går. Men det är inte tidsandan som ska styra bibel­tolkningen utan Guds vilja som ska prägla tidsandan...
Att praxis i frikyrkan ändrats på andra områden är ju inget argument. Frågan är vad som är sant och rätt, inte vilka gränsstenar man redan flyttat på. För var går gränsen? Vem avgör, tidsandan eller Bibelns tydliga undervisning? Ytterst blir det då en fråga om bibelsyn: Tror vi att Bibeln är Guds ord som för evigt står fast?
För det andra måste en etisk och teologisk bearbetning av dessa frågor utgå från Bibelns helhetsbudskap, där äktenskapet är ett lika välsignat som ofrånkomligt fundament. I ett större teologiskt perspektiv ger Bibeln ramverket både för etik och teologi."

Dagen har ändrat linje i homofrågan – och mer är på väg!
- Mikael Karlendals blogg - "Och att hävda att lika fromma och bibeltroende kristna kan komma fram till diametralt motsatta ståndpunkter i homo-frågan är också det i sig ett ställningstagande. Det är rent logiskt i praktiken att säga att den traditionella ståndpunkten, som faktiskt säger att man kan förlora sin frälsning om man lever i homosexuella relationer, är fel. Och då framlägger man egentligen endast en förment neutral uppfattning som i praktiken undergräver den traditionella kristna synen och bäddar för den tämligen nya och revisionistiska uppfattningen som vill välsigna och viga homo-par.
Vad får detta för konsekvenser för kristenheten i Sverige? Det betyder att landets kanske mest inflytelserika ”predikstol”, landets mesta så kallade ”väckelsekristna” tidning inte längre står för den traditionella kristna tron, utan öppnar för att andra uppfattningar är lika bibeltrogna. Det betyder att pingstvänner och andra från liknande sammanhang som fortfarande tror att Dagen är ”deras” tidning kan se sig som lurade. Dagen är en religiös tidning med kristen slagsida, som vill omfamna allt och alla och därmed ingen. Dagen vill inte ta sitt kristna ledaransvar och försvara den klassiska evangeliska kristna tron. Den tiden är förbi."

Kommentar till Halldorfledaren om homosexualitet
- Stefan Swärds blogg - "Jag har ju försökt tidigare att kommentera frågan om homosexualitet och skrev ett blogginlägg 2012 där jag argumenterade för något jag kallade för en evangelikal medelståndpunkt. Jag upprepar här inte innehållet i detta, utan hänvisar bara till länken i föregående blogginlägget.
Jag har aktivt arbetat med denna fråga sedan sjuttiotalet och följt både samhällsutvecklingen och kristenhetens hantering av frågan. Framförallt har jag under en hel del år följt enskilda kristna som brottats med frågorna och har mött alla varianter av förhållningssätt. Skrev i ämnet redan för 35 år sedan, och minns att jag hade ingående samtal med den statliga utredare som utformade lagförslaget om registrerade partnerskap för 35 år sedan. Det som är sorgligt att se är den kristna kyrkans utveckling, med en medioker och långsam anpassning efter samhällsutvecklingen, där man tänker och resonerar som alla andra, fast 20-30 år efter samhällets förändringar. Och där de olika samfunden i någon sorts trappstegsutveckling följer utvecklingen, Svenska kyrkan i spetsen, sedan kommer Equmeniakyrkan en bit efteråt, och där idag Frälsningsarmén, Pingströrelsen och EFK rör sig i kölvattnen en bit efter. De nya rörelserna som Livets ord och Hillsong har en mer konsekvent konservativ syn och undervisning på samlevnadsfrågor, en hållning som var ganska självklar för bara några få år sedan inom Pingst och EFK, och tidigare även i Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan."

Vad sade Jesus om homosexualitet?
- Tommy Dahlmans blogg - "I kölvattnet av Joel Halldorf ´s ledarartikel om homosexualitet ser man snabbt att denna fråga kommer att bli en än mer vattenledande fråga i svensk pingströrelse i allmänhet och i frikyrkan i synnerhet, än vad vi möjligtvis har trott.
Ett argument som har framförts, och som skulle försvara ett legitimt teologiskt paradigmskifte i ämnet är att Jesu aldrig sade någonting om homosexualitet.  Man glömmer då summan av hans undervisning om sexualitet. För det första utgår Jesus från skapelseordningen när han talar om sexualitet. Det finns med andra ord ingen annan förutsättningen hos Jesus än heterosexualiteten. När Jesus undervisar om sexualiteten kan han ingenting annat göra än att återvända till Guds ursprungliga tankar. I vår mycket relativistiska tid vill somliga teologer inte nöja sig med den bibelmetodik som Jesus använde, man vill hellre gå sina egna vägar. Så börjar i regel liberalteologin att härska."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar