Dagens Nyheter

5 mars 2015

Nyhetsflödet fredag den 6 mars

Israel varnar för Irans atomprogram
- Dagen - "Just nu firas den judiska helgen purim till minne av drottning Ester som räddade judarna från undergång i Persien. Benjamin Netanyahu åberopade denna bibliska hjältinna när han varnade för Irans atomprogram i sitt stora tal i USA-kongressen. Meningarna är delade om hans insats: historisk väckarklocka eller valpropaganda?
Anhängarna hyllar Netanyahu som en hjälte som med sin talekonst på rena Churchill-nivån gör en sista ansträngning för att stoppa ett avtal med Iran, som hotar att bli ödesdigert för Israel och hela världen.
Kritikerna ser däremot hans tal som billig och tom retorik, som ett försök att främst ta poäng i valkampanjen på hemmaplan – även till priset av en djup konflikt med president Barack Obama.
– Den smärtsamma sanningen är att efter applåderna förblir Netanyahu ensam och Israel förblir isolerat och förhandlingarna med Iran fortsätter utan Israel. Det förändrar inte USA:s inställning och vidgar bara klyftan till vår stora vän och enda strategiska allierade, säger Yitzhak Herzog, ledare för Arbetarpartiet och Netanyahus främsta utmanare i valet till parlamentet, knesset."

TV4: Därför tog vi bort Israel-avsnittet
- Världen idag - "Efter Världen idags artikel i tisdags om att TV4 valt att ta bort Israel-avsnittet av "Tina på besök" från sin hemsida, har reaktionerna i sociala medier varit starka.
I programmet benämner tv-kocken Tina Nordström Jerusalem som "Israels hjärta". Det var efter påtryckningar från organisationen Palestinagrupperna som TV4 förklarade att kanalen brustit i rutinerna i och med att man valt att reprisera programmet i söndags, trots att man fått "ett fåtal reaktioner" när programmet sändes första gången i höstas.
Varför har ni tagit bort programmet från hemsidan?
– Det var för att vi insåg att programmet riskerade att bli slagträ i ett politiskt laddat sammanhang. Det handlar om omsorg för programmet som handlar om matlagning, och här riskerade det att landa i något helt annat.
Upprördheten över att ni plockat bort programmet från nätet är stor i sociala medier. Hur förhåller ni er till de reaktionerna?
– Vi är självfallet uppriktigt ledsna över att avpubliceringen uppfattats som ett politiskt ställningstagande. Det är det inte.
Israels ambassadör har skrivit ett öppet brev till TV4, där han menar att ert agerande innebär partiskhet och censur. Hur ser ni på det?
– Som sagt, vi är ledsna, över att publiceringen har uppfattats som ett politiskt ställningstagande. Det är det inte, och det har vi också framfört till Israels ambassadör."

Judiska hatbrott ökar
- Ledare i Hemmets Vän - "Miljonutplåning av judar i tyska gaskamrar satte inte stopp för hatbrott och förföljelser av judar efter andra världskriget fast de flesta sa: ”Aldrig mer.”  Antisemitiska åsikter låg där och pyrde i decennier, även hos andra svenska medborgare än de på yttersta högerkanten. År 2006 frågade Forum för levande historia och Brottsförebyggande rådet 3 000 svenskar om deras bild. 41 procent hade en helt eller delvis negativ syn på judar. 25 procent kunde inte tänka sig en svensk statsminister som var jude. Värre har det blivit både i Sverige och Europa sedan dess. Judar har nyligen mördats i Bryssel, Paris, Köpenhamn. Svenska judar överväger allvarligt att lämna Sverige på grund av ständiga trakasserier och hatbrott.
Men inte bara judar utan även svenskar som försvarar judar och den judiska staten Israel råkar ut för trakasserier. Journalisten Siewert Öholm skriver på Facebook hur han blev hatfyllt verbalt attackerad på Göteborgs Central av en man, som uppenbarligen läst hans försvar för judars rätt att leva i Sverige som alla andra medborgare. Två ordningsvakter fick till slut föra bort mannen. Attackerad på ett svenskt matställe bara för att han försvarar en folkgrupp!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar