Dagens Nyheter

21 mars 2015

Nyhetsflödet söndag den 22 mars

Norsk dom väcker frågor om ofödda barnets skyddsvärde
- Världen idag - "En man lurade i sin flickvän abortmedel när hon var i tolfte graviditetsveckan, varpå hon förlorade barnet. Mannen har nu dömts till sex års fängelse i en uppmärksammad norsk dom som också initierat en debatt om det ofödda barnets rätt till skydd.
Mannen ska vid två tillfällen under falska förespeglingar ha gett abortmedel till sin då gravida exflickvän, bland annat i en smoothie. Domen för mannen blev sex års fängelse och 200 000 norska kronor i skadestånd.
Fallet är också principiellt intressant eftersom det rör ett ofött barn. I den tolfte graviditetsveckan har man rätt till fri abort i så väl Sverige som Norge. Ändå beskrivs det i den norska domen som att mannen tagit det ofödda barnets liv.
- Rätten kallar det ett ofött barn. De graderar inte det ofödda barnet utifrån graviditetsveckor. Ser man till storleken på ersättningen motsvarar det straff för dråp. Det är oerhört intressant, säger Birthe Eriksen, stipendiat vid juridiska fakulteten vid universitetet i Bergen, till norska Dagen."

En tro fylld av uppståndelse
- Carl-Henric Jaktlnd i Dagen - "På onsdagen gästade tidigare kontroversielle och omstridde – numera djupt kristne – rapparen Sebbe Staxx P1 Morgon för att bli intervjuad apropå nyutkomna självbiografin ”Musiken, Brotten, Beroendet” (Norstedts). På modernt språk, helt utan de klassiska stororden, berättade han om hur ingen annan än Jesus förmått rå på hans destruktivitet och mörker inombords. En berättelse om hur en total förändring skett som inte beror på honom själv utan som är resultatet av ett bönesvar i en mänskligt sett hopplös situation.
Vid sidan om apologeternas och teologernas försvarande av kristen tro finns det knappast något effektivare än vittnesbörden. För vad Sebbe Staxx säger är detta: Det finns en uppståndelsekraft i kristen tro som utgår från Jesus och som skapar nytt liv....
Hur reagerar, undrade programledare Johar Bendjelloul, kompisarna från förr ”när du nu säger att du förändrat ditt liv, tror de på dig?” Sebbe Stax: ”Vad man säger spelar inte alltid så stor roll, det handlar mer om vad man gör. De har sett förändringen, att jag blivit en ny människa.”.

Ryssland anklagar Sverige för Ukraina-kriget
- Ruben Agnarson i Inblick - " Sverige, som initiativtagare till EU:s östliga partnerskap, är enligt Ryssland orsak till kriget i Ukraina. Det skrev den ryska ambassaden på sin svenska facebook-sida förra veckan, som respons på en debattartikel av utrikesminister Margot Wallström som kritiserade Putin.
Målet för det östliga partnerskapet är enligt facebook-inlägget att till varje pris pressa Ukraina in i EU.
"Huvudverktyget visade sig vara en statskupp, ett våldsamt maktskifte, vilket drev in Ukraina i en avgrund av inbördeskriget”, skrev den ryska ambassaden.
När Inblick läser upp facebook-inlägget för Carolina Vendil Pallin, chef för Rysslandsprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), blir hon inte förvånad.
– Inlägget ligger mycket i linje med tidigare uttalanden, där Ryssland ser alla försök att blanda sig i utvecklingen i grannländerna som att klampa in i deras inflytelsesfär, kommenterar hon."

Rysslands ambassadör varnar Danmark
- Dagens Nyheter - "Rysslands ambassadör i Danmark varnar danskarna för att de kan bli mål för ryska atomvapen om Danmark tänker ansluta sig till Natos missilförsvar. Det skriver Jyllands-Posten.
Rysslands ambassadör i Danmark varnar danskarna för att de kan bli mål för ryska atomvapen om Danmark tänker ansluta sig till Natos missilförsvar. Det skriver Jyllands-Posten.
Varningen publiceras i form av en debattartikel i lördagens Jyllands-Posten där den ryske ambassadören Mikhail Vanin bland annat skriver:
”Jag tror inte att danskarna fullt ut inser konsekvensen av vad som kommer att ske om Danmark ansluter sig till det USA-ledda missilförsvaret. Om detta skulle bli fallet kommer danska krigsfartyg att bli mål för ryska atomvapen”, citerar Jyllands-Posten. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar