Dagens Nyheter

10 mars 2015

Nyhetsflödet tisdag den 10 mars

10.000 europeiska IS-krigare
- Dagens Nyheter - "Frankrike varnar för en massiv ökning av europeiska jihadistkrigare. Upp emot 10.000 européer kan ha anslutit sig till krigen i Syrien och Irak före årets slut, sade Frankrikes premiärminister Manuel Valls i ett utspel på söndagen.
– Vid en uppskattning för de nästa månaderna så tror vi att det kan vara så många som 5.000 som rest dit före sommaren och 10.000 före årets slut, sade Valls till den franska tv-kanalen iTele."

Sången får inte tystna i Eskilstuna
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Ännu en påminnelse om hur myndigheters fördomar och förutfattade meningar påverkar människors liv till det sämre bjuds vi på av de nitiska tjänstemännen på socialförvaltningen i Eskilstuna. Frälsningsarmén är inte längre välkommen att medverka vid samlingar inom ramen för den öppna verksamheten, förlagd till kommunens äldre­boenden. Eller rättare sagt, man får komma dit under förutsättning av att den sång och musik som framförs inte är, som det heter, religiös."
Läs också HÄR och HÄR och HÄR.

Samvetsflyktingen från Sverige
- Ruth Nordström i Världen idag - "Jag deltog nyligen på en konferens med jurister från hela Europa för att diskutera mänskliga rättigheter och särskilt fall av förföljelse och diskriminering mot kristna i Europa....
Det var inte länge sedan Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, hävdade att den barnmorska i Sverige som vägrar utföra abort i Sverige är en "extrem religiös utövare", på ett principiellt liknande sätt som de människor som strider för Islamiska staten, IS. Strax innan Sahlins uttalande jämförde Dala-Demokratens ledarskribent Lennart Götesson förslaget om att tillåta konfessionella inslag vid skol­samlingar i kyrkan med tvångskonvertering till islam.
Det svenska barnmorskefallet om samvetsfrihet har skapat starka reaktioner i Norge under den senaste tiden. Barnmorskan Ellinor Grimmark, som nekats utlovade anställningar på grund av åberopad samvetsfrihet när det gäller abort, pendlar till Norge för att arbeta som barnmorska. Norska riksdagspolitiker menar att det svenska fallet är ett "skräckexempel" som visar hur extremt det kan bli när man väljer att ignorera människors samvetsfrihet.
Nu vill norska politiker att Norges regeringskommitté för etik och samvetsfrihet ska titta på situationen för vårdpersonal i Sverige för att visa hur viktigt det är att respektera samvetsfrihet. Den svenska inställningen till samvetsfrihet kallas för "extrem" och "intolerant". I Norge kallas barnmorskan Ellinor Grimmark nu "samvetsflykting". Det kanske ligger något i begreppet?"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar