Dagens Nyheter

25 mars 2015

Nyhetsflödet torsdag den 26 mars

Stå för kristen sexualsyn
- Stefan Swärd i Världen idag - "Det är ett starkt tryck i den etablerade svenska kristenheten att luckra upp synen på äktenskapet. Ständiga "framsteg" görs i den riktningen. Vi som protesterar mot utvecklingen brukar kallas för konservativa, fundamentalister och fariséer, eller biblicister är en annan fin beteckning man hittat på. Och varje gång de rycker framåt, de som vill liberalisera denna fråga, kallas vi som protesterar för underlivsfixerade och det hävdas att sex, och homosexualitet i synnerhet, är det enda vi pratar om.
Ett sådant debattklimat har vi fått i svensk kristenhet. Jag skulle vara ganska tyst i detta ämne om inte en massa folk fått för sig att omförhandla något vi varit överens om i kristenheten i 2 000 år.
Bibelns budskap och kyrkans enhetliga linje under hela kyrkohistorien är inte särskilt komplicerad. Gud har skapat äktenskapet, och sex är en gåva från Gud att brukas inom ett äktenskap mellan en man och en kvinna. Det är katolska kyrkans hållning, det är de ortodoxa kyrkornas hållning, det var Svenska kyrkans hållning fram till femtiotalet. Det var frikyrkornas hållning fram till sextiotalet. Men sedan dess har det underminerats. Denna underminering är kraftfullare, ju äldre samfundet är."

Dagens väg nedför
- Mikael Karlendals blogg - "Jag har i tidigare blogginlägg påvisat att Joel Halldorf uttryckligen skrivit att han inte vill vara tydlig i frågor som den om homosexuell utlevnad – om det är synd eller inte. Han har uttryckligen skrivit och markerat både offentligt på twitter och i mejl att han varken vill bejaka eller förkasta i denna fråga. Så när det gäller frågan om att offentligt ta ställning i just denna fråga, har han varit mycket tydlig. Han vill inte det. Han ser det inte som sin uppgift som ledarskribent på tidningen Dagen att vara tydlig i denna fråga, och i andra frågor där frikyrkligheten rymmer olika uppfattningar. Man kan då undra över vad som är uppgiften för tidningen och för en ledarskribent!"

Evangeliska frikyrkan växer i sekulariserade delar av Sverige
- Dagen - "För andra året i rad växer antalet församlingar inom samfundet Evangeliska frikyrkan. Sammanlagt har man blivit 701 personer fler sedan förra året. En rätt oväntad aspekt av tillväxten är att den skett i några av Sveriges mest sekulariserade delar, som Stockholm, Norrbotten, Värmland och Gävleborgs län. I dessa områden har frikyrkan traditionellt sett ansetts som svag. I nämnda län var dopen flest i Sverige i förhållande till antal medlemmar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar