Dagens Nyheter

8 mars 2015

Nyhetsflödet söndag den 8 mars

Varför bojkotta just Israel?
- Erik Helmerson i Dagens Nyheter - "Bojkottuppmaningar är en demokratisk rättighet och ett alldeles utmärkt sätt att bedriva opinionsbildning. Men det är mycket märkligt att se stora, väletablerade företag driva som roderlösa skepp så fort det blir lätt bris på opinionshavet. Är det verkligen för mycket begärt att till exempel Oatly redan från början vet vilka man handlar med – och kan stå upp för det?
Och då kommer vi in på själva sakfrågan, den som bolagen har att ta ställning till:
Varför är det just Israel som ska bojkottas? Ja, landet ockuperar Västbanken och beter sig stundom brutalt, särskilt när det angrips med raketer. Men det går på rak arm att räkna upp en halv FN-församling av regimer – inte minst i Israels närhet – som är betydligt värre men sällan anses förtjäna bojkotter.
Och varför viker sig företagen så snabbt för krav riktade mot just Israel? Den välvilliga tolkningen är att landet är en demokrati och därför möjligt att påverka. Men då straffas inte den som bäst förtjänar det utan den som råkar vara inom räckhåll för rottingen."

Hatet mod judar gror
- Expressen - Under många år har jag kunnat följa hur hatet mot judar har grott bland unga människor i Tensta. I boken "Jag är ju svensk" lyfter vi fram det här problemet. Där skriver vi om en vän som redan år 2009 berättade att han inte vågar ställa sin sjuarmade ljusstake, Menora, i fönstret i sin lägenhet. Vi skriver också att på många platser i Sverige vågar unga människor med judisk bakgrund inte gå runt med Davidsstjärnan runt halsen.
Genom attentaten i Frankrike och Danmark har vi nu alla sett vilka fruktansvärda konsekvenser detta hat kan få, och nu verkar journalisterna äntligen börja inse hur utbredd antisemitismen är bland unga muslimer i områden som Tensta.
Det svenska samhället har genom åren gett ekonomiskt stöd till islamistiska organisationer som gång på gång  har avslöjats med att bjuda in predikanter som utrycker förakt och hat mot judar, homosexuella och alla oss andra kafur (otrogna). Företrädare för dessa organisationer har regelmässigt försvarat sig med att de inbjudna inte ska tala om antisemitism eller homosexualitet."

Vårdpersonal försvarar samvetsfrihet
- Världen idag - "Läkare och barnmorskor i Frankrike protesterar mot ett förslag om att slopa den uttryckliga rätt till samvetsfrihet som finns inskrivet i landets 40 år gamla abortlag.
"Även om det finns en 'allmän' samvetsklausul [inom hälsovården], anser Barnmorskeförbundets nationella råd att det är viktigt att behålla den särskilda samvetsklausulen i abortlagen. Denna bestämmelse är en viktig referens för all vårdpersonal som kan behöva hjälpa till vid abort", skriver det franska barnmorskeförbundet i ett pressmeddelande.
Frågan om samvetsfrihet har aktualiserats genom det förslag till förändringar i abortlagen som i februari presenterades av parlamentsledamöter som ingår i nationalförsamlingens kvinnorättsdelegation. Bortsett från att skrota abortlagens referens till samvetsfrihet vill de även stryka dagens krav på en veckas betänktetid för abort."

USA, Israel och Iran
- Insänt bidrag - "TV- nyheterna rapporterade under veckan om USA, Obama, Israel, Netanyahu och Iran.
⦁    USA med president Obama och utrikesminister Kerry vill ingå avtal med Iran om kärnkraft. Obama menar att ett avtal ger större möjlighet till insyn i Irans kärnkraftsutveckling.
⦁    Netanyahu å sin sida litar inte på att Iran enbart har fredliga syften med sin kärnkraft. De ständiga hoten från Irans sida om att utrota Israel har visserligen tonats ned men målsättningen kvarstår.
Denna uppfattning har stöd i att Iran ständigt förser Hamas, Hizbollah och många andra med vapen.
Personligen ser jag paralleller med Münchenöverenskommelsen den 29–30 september 1938 då Neville Chamberlain gjorde upp med Adolf Hitler om Fred i vår tid. Det enda England behövde göra var att ge Hitler fria händer att invadera Tjeckoslovakien.
Om Obama är beredd att göra eftergifter mot Iran på bekostnad av Israel är det mer än beklagligt. Det är katastrofalt. Risken med sådana avtal är att det finns ingen “ångervecka”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar