Dagens Nyheter

16 mars 2015

Nyhetsflödet tisdag den 17 mars

Låt inte tidsandan vägleda
- Stefan Swärd i Världen idag - "Rob Bell är en av de mest inflytelserika pastorerna i USA. Under ett antal år var han pastor för en av de mest växande megakyrkorna och blev uppskattad i stora delar av amerikansk kristenhet för sitt sätt att kommunicera evangeliet. Under 2011 kom han ut med boken "Love Wins". I samband med detta blev han på allvar ifrågasatt av både evangelikal och pingstkarismatisk kristenhet i USA som drog åt sig öronen. Många uppfattade det som att boken förespråkade så kallad universalism, att Guds kärlek är så stor att till slut kommer alla till himlen. Även om Bell inte var glasklart tydlig i boken, så är det ett rimligt sätt att tolka hans budskap. I längden kan inte någon stå emot Guds kärlek, skrev Bell, och han strök under att det även efter livet här och nu fanns möjlighet att välja bort helvetet och välja himlen."

Är samvetsfrihet farlig extremism?
- Claphaminstitutets hemsida - "Den senaste tiden med dess blodiga händelser har bland mycket annat väckt etiska diskussioner till liv. Vad är en människa? Hur ska vi se på frihet och kränkningar? Det är viktigt att samtalet fortsätter och tillåts bli fördjupat.
Mona Sahlin är regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. När det gäller frågan om Islamiska staten har hon pekat på vikten av att söka förhindra rekrytering av krigare från vårt land. Därvid nämnde hon att Sveriges muslimer har del i detta ansvar, ett yttrande hon fick kritik för från många håll.
Därför var det anmärkningsvärt att Mona Sahlin som kontrast till detta valt att förringa extremisternas brott i ett uppmärksammat och mycket märkligt uttalande. Det var vid en paneldebatt om religion och demokrati i Ersta kyrka som hon gjorde en minst sagt häpnadsväckande jämförelse. Alla religioner har de extrema, farliga fanatikerna, slog hon fast. Det är, fortsatte Sahlin, ”oerhört viktigt både att vi ser dem, att vi fördömer dem, men att vi ser alla. Också den som vägrar utföra abort är, i min mening, en extrem religiös utövare, på ett helt annat plan än vad ISIS är”.

Vi behöver en ny karismatisk väckelse
- Tommy Dahlmans blogg - "Sverige behöver ett andligt väderomslag. Men årstiderna bestäms inte av människan, de styrs inte av människan och de regleras inte av människan. Men när en ny årstid kommer märker människans sinnen det. Solen kan lysa med alla sin kraft i januari månad men ingen snö smälter. Det är för kallt i atmosfären. Men så förändras klimatet, kvicksilvret i termometern stiger, solen smälter snön, tjälen släpper i marken och lärkan anländer.
Svensk kristenhet behöver regelbundet karismatiska vårtider då det övernaturliga andliga livet blir synligt igen efter tider av is, snö och kyla. Svensk kristenheten hotas hela tiden av den sekulariserade rationalismen som vill göra kristen tro till en snäv intellektualism. I dessa andliga vargavintrar ifrågasätts Bibeln och evangeliet urvattnas. Övernaturliga ingripanden, underverk och änglars och demoners existens förnekas. Det är i sådana tider vi förstår behovet av en ny karismatisk väckelse."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar