Dagens Nyheter

14 mars 2015

Nyhetsflödet lördag den 14 mars

Härdsmälta och nytänkande
Margot Wallström (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Sveriges utrikesminister Margot Wallström har haft det kämpigt de senaste dagarna. Inte nog med att hon portades från Arabförbundets möte i Kairo dit hon först blivit inbjuden som hedersgäst: Arabförbundet fördömde dessutom hennes kritik mot Saudiarabien, och fördömandet undertecknades även av ”Palestina”, den icke-existerande statsbildning som Sverige var första västland att erkänna för ett knappt halvår sedan. Turerna kring detta och det uppsagda militära samarbetsavtalet med Saudiarabien tycks ha skakat om både regeringen och många svenska bedömare. Medan regeringen naturligtvis försöker ge sken av att ta det hela med ro tycks vissa ledarskribenter nästan vara chockade. ”Är det här tacken för allt, Palestina?” undrar Erik Erfors på Expressen. ”Först erkänner vi Palestina och höjer biståndet, därefter ställer sig landet på Saudiarabiens sida”. Skymfen får Erfors att syna ”Palestina” i sömmarna. Mycket av biståndet förskingras eftersom korruptionen är utbredd, konstaterar han. ”Sedan är det ett välkänt faktum att den biståndsberoende Palestinska myndigheten betalar ut löner till fängslade och frisläppta palestinska terrorister”.

Den svenska elefanten i Mellanöstern
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Det är inte mycket som den nya regeringen lyckats med hittills mer än att trassla till det för sig i hela Mellanöstern genom sin utrikespolitik. Godkännandet av icke-staten Palestina var det första oroande tecknet på en verklighetsfrämmande inställning till ett av världspolitikens mest komplexa problemområden. Med sitt beslut tar regeringen hela svenska folket som gisslan för en israelfientlig politik – ett beslut som tacksamt utnyttjas av antisemitiska krafter.
Att i det känsliga läge som hela Palestina-Israel-frågan befinner sig, utan reservationer föreskriva parterna vad som gäller, raserar Sveriges möjligheter för lång framtid att få något som helst inflytande på konflikten. Regeringens agerande förstärker istället bilden av Sverige som det mest Israelfientliga landet i Europa. Det är uttryck för ett uppenbart förakt för Israel och dess brottningskamp med att överleva som nation. På frågan om hur man uppfattat Israels starka reaktion att kalla hem sin ambassadör, säger utrikesminister Margot Wallström att detta var vad man väntat sig, vilket ytterligare understryker regeringens arroganta attityd till Israel."

Rob Bell och postmodernismen
- Tommy Dahlmans blogg - "Det pågår en kamp på många fronter mot den urkristna kyrkans teologi. Ibland finner desperationen, för att kyrkan inte ska uppfattas som en malplacerad dinosaurie i en postmodern tid, inga gränser. Formerna måste alltid kunna diskuteras men teologin som förmedlades genom profeterna och apostlarna är och förblir tidlösa.
I dagarna har den amerikanske predikanten Rob Bell varit i ropet igen inom svensk frikyrklighet. Att Bell på nytt får ett så stort utrymme är snarare symptomatiskt än sympatiskt. Få predikanter i världen har så stort marknadsfört en luddig teologi kring ämnen som har med livet efter detta att göra (för att nämna ett område) som just han.
Vi har varit omringade av en europeisk kultur under lång tid och som har påverkat oss med en ateistisk rationalism som givetvis attackerar den kristna urkyrkans trosbekännelse. Men det kristna svaret är inte att låta pendeln svänga till irrationalism och mysticism: VI skall heller hålla fast och ge världen det bibliska försvar som kyrkan alltid har stått för. Någon annan väg finns inte. Något annat mandat har vi inte. Detta gäller även bedömningen av Rob Bell."

Hård israelisk kritik mot Svenska kyrkan: "Total ensidighet"
- Världen idag - "Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman är mycket kritisk mot Svenska kyrkans förhållningssätt till Israel. Ett möte med ärkebiskop Antje Jackelén på måndagen ledde inte till någon försoning.
Svenska kyrkan är ensidig i sitt sätt att se på Israel och konflikten i Mellanöstern. Det menar ambassadör Isaac Bachman. Ärkebiskop Antje Jackelén bjöd nyligen in ambassadören till ett möte, som ägde rum i måndags, men inför mötet hade spänningarna snarare förstärkts, då Bachman i ett debattinlägg i Sydsvenskan några dagar före mötet radat upp exempel på det han menar är "ensidig propaganda mot Israel".
Ett av exempel han nämner är dokumentet Christmas Alert från Kairos Palestine-rörelsen, som Svenska kyrkan lade ut på sin hemsida i december förra året. I dokumentet uppmanas till bojkott och sanktioner mot Israel, och till att visa solidaritet med fängslade palestinier som utfört attentat mot judar.
Bachman ifrågasätter också i artikeln att ärkebiskopen under Svenska kyrkans teologifestival i februari firade gudstjänst tillsammans med den inbjudne palestinske pastorn Mitri Raheb, "en känd propagandist mot Israel och ersättningsteolog". Bachmans menar att allting sammantaget "väcker frågor om den totala ensidighet som präglar Svenska kyrkans synsätt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar