Dagens Nyheter

30 mars 2015

Nyhetsflödet tisdag den 31 mars

Han viskade till oss att vi aldrig var ensamma
- Marcus Birro i Världen idag - "Under hela sin litterära gärning har Tranströmer konsekvent vägrat att anpassa sig efter rådande strömningar. Han har skrivit sin poesi som en sorts bön. Hans andlighet har alltid varit nedtonad, värdig, dovt återhållsam.
Poesi bör alltid vara tröst först och främst. Dikten blir ett redskap att begripa världen, förklara den. Vi är inte ensamma. Vi känner oss ensamma, men vi ÄR inte ensamma. När poesin är som bäst, som den är hos Tranströmer, då lyckas diktaren gestalta vårt eget mörker, vår egen vilsenhet, vår egen förvirring och då uppstår det magiska i att vi inte är ensamma längre."

"Talar om vem Gud är och vad han vill oss"
- Dagen - "För Judith Fagrell, som började läsa Tranströmer i de tidiga tonåren, kom beskedet om hans död som ett hårt slag....
- När det gäller varför just kristna finner så mycket i hans texter tror jag att det hör ihop med det som jag själv och flera andra identifierat hos honom: den kristna mystiken. Han talar med en vardaglig, avskalad röst, men det han talar om är det som berör oss alla på djupet: vad det är att vara människa, vem Gud är och vad han vill oss."

Tillbedjan – enda vägen ut ur konsumtionshysterin
- Dagen - "Kan man säga att vi lever i en kapitalistisk hederskultur i väst? Vad innebär detta i så fall?
Teologen Patrik Hagman utmanar säkert en och annan i sin bok med underrubriken ”Att leva i en kapitalistisk hederskultur”. De flesta av oss associerar nog i första hand ordet hederskultur med patriarkala kulturer, där flickor bland tvingas in i äktenskap i späd ålder, och där könsstympning förekommer. Men heder kan också inbegripa annat, om än inte så fysiskt påträngande och hemskt.
Hagman menar att vi alla på ett sätt är slavar under konsumtionssamhället."

Det behövs undervisning och argumentation
- Kenth Carlsson i Kyrkans Tidning - "För några veckor sedan fick vi på nytt siffror om att antalet medlemmar minskar. År 2026 räknar man med att mindre än hälften av befolkningen kommer att tillhöra Svenska kyrkan. Hur möter vi den framtiden?
Vi möter den inte genom att fokusera på de saker som vi troligen inte, i någon större utsträckning, kan påverka. Saker som utträden och generationsväxling.
I stället bör vi ställa oss frågorna: Hur kan fler bli övertygade om den kristna trons sanning? Hur kan fler med glädje och övertygelse stämma in i det som vi bekänner varje söndag: född av jungfrun Maria, uppstånden från de döda, uppstigen till himmelen, därifrån igenkommande. Det som Gud genom Jesus har gjort och kommer att göra i mänsklighetens historia. Det som har avgörande betydelse för hela världen och för var och en av oss. Här behövs mer av undervisning och argumentation."

120 millioner katolikker har opplevd åndsdåpen
- Korsets seier - "- Gud har selv bestemt at hans Ånd skal øses ut over alt kjød. Det er heldigvis utenfor vår kontroll. Det skriver pastor Frank Erlandsen i en kronikk som kommer på trykk i Korsets Seiers papirutgave etter påske.
- Vi har ikke  monopol på Den hellige ånd. Gud selv har bestemt at hans Ånd skal øses ut over alt kjød – altså over alle mennesker i de siste dager, skriver Erlandsen i kronikke .
- I våre dager er det rundt 120 millioner katolikker som har opplevd dåpen i Den hellige ånd. De må da, i følge pinsevenners teologi, ha vært Guds barn før åndsdåpen og på grunn av den nye fødsel allerede hatt Guds Ånd i seg, som tempel for han. Gud har nå gjennom dåpen i Den hellige ånd vist oss at han har godtatt dem som sine barn. De er selvfølgelig da også våre søsken i Guds familie – Gud er vår felles Far. Siden vi kalles pinsevenner og det handler om Den hellige ånd utøst over alt kjød, skulle vi tro at dette var et tema for stor glede og takknemlighet blant oss."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar