Dagens Nyheter

12 juni 2015

Nyhetsflödet fredag den 12 juni

I helgen blir Globen en väckelsearena
- Sändaren - "En dröm för ett par år sedan blir till helgen verklighet i Globen. Personerna bakom konferensen Fire of God vill samla Sveriges kristna och hoppas på en kommande väckelse. De kritiska rösterna vill de helst inte lyssna på nu.
Här är den korta versionen av hur det kommer sig att det unga brödraparet Patrik och Charles Haddad imorgon står som huvudarrangörer för en tredagarskonferens i Globen: För några år sedan träffar de en nigeriansk kristen bosatt i Sverige vid namn Francis Anene. Anene blir något av en mentor för killarna och tillsammans med deras vän Omid Seppänen bildar de fyra organisationen Banner of Truth Mission. Gruppen får, enligt Patrik, ”massa tilltal, drömmar och profetiska ord från Gud” med budskap om att de ”ska göra något tillsammans”. Efter drygt ett år får Anene genom en dröm klart för sig att det handlar om att ”ta Globen”. Gruppen ber intensivt över detta och upplever att de får fler tilltal och drömmar som bekräftar att det är från Gud.
- Vi förstod att det inte handlade om våra egna ambitioner utan något som Gud vill göra i Sverige, säger Patrik.
Gratis inträde och omfattande marknadsföring i bland annat Expressen och Stockholms lokaltrafik har väckt frågor om hur konferensen finansieras. Oavsett om det har varit en kristen dagstidning eller humorduon Filip och Fredrik som ställt frågan, har svaret varit detsamma: ”Gud är Gud”.

Kristna uppmanas be under Ramadan
- Världen idag - "Sveriges kristna uppmanas att be för att muslimer ska komma till tro på Jesus under fastemånaden Ramadan. Evangeliska frikyrkan (EFK), Pingst och Svenska alliansmissionen är tre samfund som står bakom satsningen "30 Dagar i bön för muslimvärlden".
Även Opens Doors Sverige, Folk & Språk och missionsorganisationen OM Sverige deltar i uppropet, till vilket det tagits fram ett häfte som kan beställas genom Open Doors.
Det innehåller en slags bönevandring genom den muslimska världen, med information om läget för de kristna i olika länder, och med böner för var och en av dagarna under Ramadan, som pågår mellan den 18 juni och 17 juli.
Bakom böneuppropet står rörelsen 30 Days international, som sedan 1993 uppmanat kristna att be för muslimer.
– Syftet är att få världens och Sveriges kristenhet att visa kärlek till muslimer genom förbön under en tid då muslimerna själva på ett särskilt sätt söker livets mål och mening, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, i ett pressmeddelande."

Coops ledning tar avstånd från Israelbojkott
- Dagen - "Mycket olyckligt", säger Kooperativa förbundets VD om Coop Varbergs beslut att bojkotta varor från Israel.
"Förtydligande" står det i pressmeddelandet som Kooperativa förbundet (KF), ägare till Coop, skickat ut. En rejäl uppläxning är vad det i själva verket är. Pressmeddelandet är underskrivet av Tommy Ohlström, VD för koncernen, och i skarpa ordalag tar han avstånd från det beslut som i mars fattades av den lokala föreningen i Varberg, att bojkotta varor från Israel. .
-Beslutet som har fattats på Coop Varbergs föreningsstämma strider mot Kooperativa Förbundets beslut och policy om hur eventuella bojkotter av länder ska hanteras, skriver Tommy Ohlström i pressmeddelandet."

Ge livshjälp i stället för dödshjälp
- Gunbritt Lindén Parsmo i Hemmets Vän - "”Nu när bromsklossen Kristdemokraterna har försvunnit från Socialdepartementet efter åtta år, så är det dags att väcka liv i dödshjälpsfrågan”, skriver Stellan Welin och Björn Ulvaeus  på opinion@svt.se....
Enligt SCB:s prognos kommer antalet äldre att öka explosionsartat. En ”ålders-tsunami” är redan märkbar.
Vi måste hjälpas åt att undanröja föraktet och diskrimineringen av äldre människor, som har en skadlig inverkan på självkänslan, som ger associerande inverkan för depression och självmord. Vi måste bryta ned muren av tystnad kring äldres livssituation, som är så destruktiv och äldre personer måste få rätten att alltid tala i egen sak och att alltid bli lyssnade till. När vi vet att isolering, smärta och begynnande sjukdom bryter ned äldre kroppar, som förtar kraft och energi i förtid, bör fokus vara mycket större på att förebygga ohälsa och ge livskrafter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar