Dagens Nyheter

19 juni 2015

Nyhetsflödet fredag den 19 juni

Tål den palestinska sidan att granskas?
- Stefan Sturesson i Shalomtidningen - "Israel är ett demokratiskt land som tål att granskas. Ett demokratiskt styrelseskick med alla sina brister är överlägset alla andra styrelseformer, det visar de olika studier som gjorts av hur mänskliga fri- och rättigheter fungerar i olika länder.
Forskningsinstitutet Freedom House, som årligen mäter politisk frihet i världen, ger stormakten Kina sin sämsta gradering – ofritt – medan Israel klassas som fullständigt politiskt fritt. I Kina kastas oppositionella i fängelse, nyheter censureras, och landets minoriteter behandlas med skrämmande brutalitet. Men ändå är kritiken av Kina betydligt mildare än den som Israel får utstå. Eller se på Palestina, som nu Sveriges regering har upphöjt till suverän stat. Varför granskas inte denna nyblivna stat med samma kritiska glasögon som Israel?
Det ledande partiet på Västbanken heter Fatah, den rörelse som en gång leddes av Yassir Arafat. Detta parti kallar Sveriges statsminister ”vårt kära systerparti”. Stefan Löfvén och hans parti gör allt för att distansera sig mot Sverigedemokraterna vars mest kontroversiella förslag är att minska invandringen till Sverige. Men palestinska Fatah upphöjs till ”systerparti”, alltså en rörelse som anses vara nära besläktad med de svenska socialdemokraterna."

När kyrkan och "Pride" dansar tango
- Tommt Dahlman i Inblick - "Det är pridetider i Sverige. Luleå, Västerås, Norrköping, Eskilstuna och i lilla Pajala. Pride betyder stolt. När Stockholm arrangerade Europride 2008 var temat:  ”Svenska synden, bryter gränser”. Stolt och syndig med andra ord. I Göteborg inbjuder man varje år till Westpride med motiveringen att vara en mötesplats för bland annat "normkritik". Allt flera lokala kyrkor och frikyrkosamfund medverkar i pridefestivalerna och regnbågen som Gud skapade som ett tecken på förbundet mellan honom och människan vajar nu som flagga i de många kyrkfönstren i takt med obscent dansande halv och helnakna män och kvinnor." 

Dags för nytt medlemsbegrepp?
- Olof Esinger i Dagen - "Behöver vi kanske förändra vår syn på församlingsmedlemskapet för att bevara vår syn på bibelordet?
Den debatt som har pågått under våren gällande kyrkans förhållningssätt till homosexua­litet rymmer en mängd olika dimensioner. För mig har den aktualiserat frågan om vad det innebär att vara medlem i en lokal församling.
Lite grovt tycker jag mig se två huvudlinjer när det gäller detta i svensk frikyrklighet. Den ena grundar sig på en närmast total öppenhet. Alla som vill vara med är välkomna, och som församling lägger man sig inte i hur man som medlem lever sitt liv. Möjligen kan man ha någon form av grundläggande bekännelsekrav, men vad detta står för är i praktiken upp till den enskilde att avgöra.
Den andra huvudlinjen bottnar i en traditionell frikyrklig tanke om den rena församlingen. Här har man tydliga principer för vad som gäller om man vill gå med som medlem. När man väl har passerat nålsögat innebär det att alla funktioner och positioner i församlingen är tillgängliga – åtminstone i teorin."

THE WILD VINE
Part 1 - Isaiah 5:1-4 - By Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar