Dagens Nyheter

29 juni 2015

Nyhetsflödet måndag den 29 juni

Här hålls Nordens största kristna festival
- Dagen - "Till gammallaestadianernas stora sommarmöte i Vasa i Finland, som inleds i dag, väntas cirka 75  000 personer komma från hela världen. Så också från Sverige.
– Vi är Nordens största kristliga festival, säger Mikko Uljas i organisationskommittén.
Sommaren är konferensernas tid i kyrkor och samfund. Så också bland gammellaestadianerna som har sitt ursprung i norra Lappland där Lars Levi Laestadius grundade rörelsen på 1800-talet.
Numera är gammallaestadianerna inte så många i Sverige. Mellan 1  600 och 2  000, uppskattar Mikko Uljas dem till. Finland är det land i världen med flest gammallaestadianer. Där finns åtminstone 30  000, en del påstår att det är betydligt fler än så. De flesta är medlemmar i Evangeliska lutherska kyrkan, den finska motsvarigheten till Svenska kyrkan.
Också i Sverige tillhör de flesta gammallaestadianer den lutherska kyrkan."

Nytt andligt läge
- Sune Fahlgren i Sändaren - "Det religiösa landskapet förändras snabbt i Sverige. En stunds eftertanke över den senaste kyrkliga statistiken räcker som ögonöppnare.
Svenska kyrkan har allt färre gudstjänstbesökare och dop. Frikyrkliga samfund fortsätter att minska i medlemsantal, församlingar läggs ner och kyrkobyggnader säljs. Och så vidare.
Allt detta är kända trender. Många har dock inte uppmärksammat allt som finns i och utanför statistiken, eftersom det faller under radarn för det sammanhang man själv tillhör eller är intresserad av. Men det kan också bero på att det finns för lite kunskap om pågående förändringar.
Oavsett orsak leder dålig uppdatering och bristande kunskapsutveckling till att en kristen församling eller ett kyrkosamfund riskerat att stanna kvar i det förgångna. Då utmanas man inte heller av rådande läge och förändrade förutsättningar.
När jag återvände till Sverige 2012 efter några års arbete utomlands upptäckte jag helt oväntat ett femtiotal nyetablerade församlingar och kyrkosamfund i Stockholm. Hade jag inventerat hela landet skulle siffran vara betydligt högre.
Bland de nya finns internationella kyrkosamfund som nu etablerats i Sverige, till exempel Hillsong och Hope of God. Men vanligast är migrantförsamlingar som leds från hemlandet, till exempel Redeemed Christian Church of God (Nigeria) och Manmin Church (Sydkorea). Allt vanligare är också språkgrupper inom traditionella församlingar.

Ett pris på huvudet
- Hemmets Vän - "Priset är ofta högt för den i ledande ställning som höjer sin röst mot orättfärdighet, förtryck och förföljelser av människor. Den svarte baptistpastorn och Nobelpristagaren Martin Luther King blev bomb- och mordhotad flera gånger innan han sköts 1968. I hans fotspår går idag den svarte kongolesiske läkaren Denis Mukwege. I de flesta länder i världen är han högt aktad och nämnd som tänkbar Nobelfredspristagare. Detta för sin oförtröttliga kamp att kvinnor inte ska skändas med våldtäkter av kongolesiska soldater och makthavare. Men i sitt hemland får han leva bakom tre meter höga taggtrådsstängsel. Och ändå tystnar han inte. Nyligen besökte han åter Sverige och talade bland annat på pingströrelsens Nyhemsvecka.
Demokratiska Republiken Kongo och Kongo Brazzaville har funnits i svenska kristna församlingars hjärtan i mer än 100 år. Och det var bland annat svenska missionärer som först såg den fruktansvärda behandlingen av Kongos svarta befolkning, först initierad av Belgiens kung Leopold, när kolonialmakten skövlade landet på sina rikedomar." 


As the Salvation Army turns 150, what role does it have to play in secular society? Part 3 of 4 - Martin Fletcher in FSAOF blog. Read HERE.


Abrahams etterkommere og Abrahams barn - Anne-Margrete Saugstad i Dagen.no - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar