Dagens Nyheter

8 juni 2015

Nyhetsflödet tisdag den 9 juni

Raketer skjuts återigen från Gazaremsan
- Dagen - "Netanyahu kallar omvärldens tystnad för hyckleri.
Raketer har återigen börjat skjutas från Gazaremsan, in på israeliskt territorium. Det började förra tisdagen, den 26:e maj, men det är i den här veckan som upptrappningen har skett. I onsdags sköts flera raketer in mot Israel, med bland annat staden Ashkelon i sikte.
Israel svarade med att dagen efter skicka iväg en raket in mot Gazaremsan.
Och på lördags kväll var det återigen dags för en missil från det palestinska området kontrollerat av Hamas. Återigen ljöd varningssirener över staden Ashkelon, och tusentals israeler sökte skydd. Ingen ska ha kommit till skada, men Israels premiärminister Benyamin Netanyahu gick på söndagen till verbalt angrepp på omvärlden.
- Jag har inte hört en enda internationell aktör fördöma raketattackerna, inte ens inom FN är det någon som öppnat sin mun, sa han, enligt Jerusalem Post."

Att tvinga ett folk till frihet
- Per Ewert i Opinionsbloggen - "Om folk inte vill bli fria självmant, får vi väl tvinga dem till det. Sådana strategier har utformats i många av världens diktaturer genom åren. Den tydligaste rent fysiska bilden är naturligtvis Berlinmuren, tänkt att skydda friheten i den ”Tyska Demokratiska Republiken” i öst från de otäcka krafterna i väst.
De svenska par som funderar på att sätta barn till världen tycks under nuvarande regering gå en mycket instängd framtid till mötes. Det murar som Socialdemokraterna vill bygga upp för att tvinga föräldrarna till frihet är dock inte fysiska, utan ekonomiska.
Först kom beskedet från S-kongressen att inga familjer i framtiden ska få planera själva hur de fördelar sina föräldradagar. Allt ska tvångskvoteras, utan hänsyn till individuella behov. Nu har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tillsatt en ny utredning som ytterligare ska låsa in möjligheten att planera sin tid med barnen. Bland annat ska utredningen hitta sätt att begränsa det här med att föräldrar tar ut dagar med lägre ersättning och på så sätt kan vara hemma längre. Många föräldrar har visat kreativitet i att leva sparsamt och dra ut på tiden man kunnat vara tillsammans med sina barn. Nu är det slut med det."

Ja till Jesus räcker för medborgarskap
- Linda Alexandersson i Sändaren - "På nationaldagen skriver Linda Alexandersson en teologisk krönika om att vara medborgare i Guds rike.
Nationaldagen är extra festlig för dem som fått sitt medborgarskap under året. Äntligen är jag svensk! Eller är jag det? Och hur kommer det bli för invandrare som kommer till Sverige framöver? Kommer de att få temporära eller permanenta uppehållstillstånd? Samma rättigheter som övriga? Kommer det att ställas andra krav för medborgarskap?...
...Rätten att bli Guds barn är närmast en juridisk term. Johannes åhörare hade antagligen väldigt ont om sådana rättigheter.
I en kultur där en människas rättigheter bestämdes av huruvida hon var medborgare eller inte, skapar alltså de första kristna en subkultur där alla får se sig som medborgare med likvärdiga rättigheter. Inte undra på att budskapet om Jesus och möjligheten att tillhöra en kristen församling uppfattades som goda nyheter!" 

Bedjande kristna
- Stefan Swärd i Världen idag - "Ett hoppfullt tecken är alla böneinitiativ runt om i hela Sverige i samband med nationaldagen. Det verkar som om längtan bland Guds folk efter något nytt spirar i bygderna. Trots spretigheten i svensk kristenhet så finns det många kristna som trots sina olikheter har en gemensam nämnare, vi längtar efter väckelse. Det kan definieras som en längtan efter att se Gud verka i och bland sitt folk, att se människor i skaror komma till tro och uppleva att vi kristna grips av en eld och passion. Väckelsefolket vill inte ha status quo, de vill se förändring, de vill se levande församlingar, de vill se församlingar som växer genom att människor kommer till tro.
Väckelse börjar alltid med bön. Bönen inspireras av Guds löften i Bibeln och vittnesbörden i historien om Guds väldiga gärningar. Bedjande kristna längtar efter något mer. Gud svarar på bön. Han vill samarbeta med oss, och vår passion, vår iver, det är något som Gud ger respons på. Han har lovat att vara med oss, och vara mitt ibland oss, men inte som en statisk formel. Det är ett löfte kopplat till att vi tar steg, att vi möts i Jesu namn och att vi går ut med evangeliet i hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar