Dagens Nyheter

25 juni 2015

Nyhetsflödet torsdag den 25 juni

Världens chans!
- Hans Weichbrodt i Världen idag - "Svenska kyrkan befinner sig i en djup och allvarlig kris. Detta blir inte minst tydligt när man tittar på statistiken över antalet gudstjänstbesök under ett år, på en "vanlig" söndagsgudstjänst. År 1990 registrerades cirka nio miljoner sådana gudstjänstfirarbesök under ett år. Från år 1990 till 2014 har antalet av dessa gudstjänstbesök minskat stadigt och nu är vi nere på cirka 4,3 miljoner. Detta innebär att det år 2014 var mindre än hälften så många besök i svenskkyrkliga kyrkor på "vanliga" söndagsgudstjänster jämfört med 1990!
Samtidigt finns det lyckligtvis positiva undantag från den negativa trenden med vikande gudstjänstbesökarsiffror. Runt om i vårt avlånga land finns det ett antal svenskkyrkliga församlingar som hyser livskraftiga och växande gudstjänstgemenskaper. Det inger hopp. Ett tydligt exempel på ett sådant sammanhang är Romelanda pastorat som ligger strax utanför Göteborg...."

En syndabock kan vara bra att ha
- Marie Willermarks blogg - "Sedan följde alltså min dagliga läsning av Oswald Chambers, där han säger följande (min översättning):
    ´Vi behöver inse det faktum att synden existerar och inte endast är ett tillkortakommande. Synd är ett medvetet uppror emot Gud, och antingen måste synden eller Gud dö i mitt liv. Nya Testamentet handlar ytterst om denna fråga – om synden härskar i mitt liv så kommer Guds liv i mig att dö; om Gud härskar i mig så kommer synden i mig att dö bort.´
Ja, frälsningsbudskapet är faktiskt så enkelt när det ställs på sin spets. Och det är därför vi heter FRÄLSNINGSarmén och inte hjälparmén eller sång- och musikarmén eller socialtjänstarmén eller soppa- och tvålarmén eller lek-och kolloarmén – även om vi som en frälsning-från-synd-armén gör dessa saker som uttryck för Guds kärlek och hans utsträckta hand."

Om skillnaderna mellan protestantisk och katolsk tro, del 3 (av 3)
- Mikael Karlendals blogg - "Här följer den tredje och avslutande artikeln som jag skrev för Världen idag 2014. Den publicerades den 21 mars 2014 med rubriken Auktoritetssyn skiljer.
”I den förra artikeln framkom att katolikerna tror att kyrkans läroämbete är nödvändigt för att rätt förstå den uppenbarelse Gud gett kyrkan, Skriften och traditionen. Resonemanget innebär att om vi inte har en levande röst som kan sätta ned foten och slutgiltigt avgöra vad som är rätt eller fel tolkning, får var och en själv sitta med sin bibel och sin egen tolkning. Var och en – sin egen påve! Det är så katolikerna menar att evangeliska kristna har det."

It´s Thursday by Howard Webber - Read HERE.

På lørdag var det innvielses- og utsendelsesmøte for de ti kadettene i sesjonen «Nådens forkynnere». - Perleportalen - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar