Dagens Nyheter

4 juni 2015

Nyhetsflödet torsdag den 4 juni

Kyrkans vårtid är på väg!
- Dagen - "Kyrkans uppgift är inte bara att övervintra och vänta, utan även att påskynda våren. Det skriver Jonas Melin, pionjärkonsulent i Svenska alliansmissionen.
Vintern är på väg, skriver Joel Halldorf i en ledarkrönika i Dagen den 26 maj och syftar på en andlig vinter där kyrkorna blir allt mindre och färre. Jag skulle säga att vintern redan är här. Vi har i västvärlden under lång tid levt i det som på engelska kallas Post-Christendom och som vi på svenska kan kalla efterkristendomstiden. Det har redan varit vinter i flera decennier, nu är det våren som är på väg.
Joel Halldorf ger de kristna i Sverige flera goda råd för hur vi ska överleva vintern. Han skriver om att söka sig mot trons centrum, värna det centrala, att bli kvar i Jesus och leva i förtröstan på att den som är fylld av Anden drar människor till Jesus.
Allt detta är gott och väl och jag kan till viss del instämma i vad Joel Halldorf skriver, men jag tror att han missar något viktigt. Nämligen att kalla den kristna kyrkan i Sverige ut i mission i hela vårt land och att skapa tro på att en förändring är möjlig."

Israelhat förvrider perspektiven
- Per Ewert i Världen idag - "Demokratiska beslutsprocesser är i grunden något gott. Beslut fattas i öppen omröstning, i stället för i maktens låsta rum. Men demokratin behöver också byggas på vissa grundläggande värden för att inte kollapsa ner i massornas tyranni.
Den senaste tiden har visat hur beslutande församlingar valt bort den grund som en sund demokrati bör vila på, och förvandlat helt andra beslutsprocesser till angrepp på en utvald fiende. I båda fallen har angreppen riktats mot Mellanösterns enda levande demokrati – Israel."

Mot bättre vetande (del 3)
- Bength Gustafsons blogg - "Nu skriver jag om livets ursprung och uppkomst. Jag gör det utifrån att jag tror på en evig och personlig Gud, som med intelligens, visdom och vishet, personliga karaktärsdrag och med absolut och objektiv sanning är Skaparen och livets ursprung. Gud presenterar sig själv som ”Livets Gud” och som ”den levande Guden”. (11) Det betyder, att livet är evigt såsom Gud är evig. Hos Gud är livet utan början och utan slut, men hos oss människor börjar livet i konceptionsögonblicket och är sedan utan slut. Här skiljer vi oss ifrån djur- och växtriket. Människan är evig ifrån konceptionen och framåt, till skillnad från djur och växter som inte är eviga."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar