Dagens Nyheter

5 juni 2015

Nyhetsflödet lördag den 6 juni

Alingsås storsatsar på yoga i skolan
- Jenny Andersson och Eva Ruderstam i Inblick - "I Alingsås skolor storsatsar man på yoga. Den här terminen deltar 250 elever i vad som beskrivs som en av de största enskilda yogasatsningarna i svensk skola någonsin. Men många är kritiska till att det nu är fritt fram att utöva yoga i skolan. – Yoga är religionsutövning och ingenting annat. Lösningen på barnens stress är inte yoga, säger Mikael Andersson som arbetar som idrottslärare." 

Medievillkoren och den postmoderna relativismen
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "För snart två veckor sedan var jag medundertecknare till en debattartikel i GöteborgsPosten, där vi kritiserade innehållet i fyra av de marknadsledande läromedlen i ämnet sex och samlevnad. Artikeln kom att göra stort avtryck i våra kristna dagstidningar, och den blev även kommenterad på en del andra håll – bland annat i en ledartext i Svenska Dagbladet.
Även Sveriges Radios Studio Ett hörde av sig, men här upprepade sig ett fenomen som jag har varit med om även tidigare. Vår tilltänkta motpart i samtalet, Skolverket, ville nämligen inte komma! Resultatet blev att hela inslaget blåstes av.
Denna incident säger en hel del om vilka villkor som gäller i dagens media-Sverige. Särskilt i radio och TV är man hela tiden på jakt efter konflikter. Det spänningsmoment som man vill skapa förutsätter en motpart, en diskussionspartner. Och när en sådan inte står att finna, väljer man att hellre lägga rapporteringen på hyllan. I vårt fall fanns det en gedigen rapport om de aktuella läromedlen att tillgå. (Kolla gärna in den här.) Men även om rapportförfattaren själv – Ulf Silfverling – var beredd att komma till studion, bedömdes det alltså inte längre som tillräckligt intressant."

Sjungom studentens lyckliga dag
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Diskrimineringsombudsmannen bedömer att en elev kan uppleva psalmsång som diskriminerande vid skolavslutningen. Därför finns regelverk. Har någon definierat vilka skador en ungdoms berusning på studentdagen kan leda till? Har någon sett ett frö till regelverk?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar