Dagens Nyheter

14 juni 2015

Nyhetsflödet söndagen den 14 juni

När hjärtan förändras kan vi stoppa slaveriet i vår värld
- Debattartikel i Världen idag och Dagen undertecknad av Claphaminstitutets styrelse: Stefan Swärd, Rolf Åbjörnsson, Elisabeth Sandlund, Anna Aronsson, Peter Baronowsky, Dan Salomonsson, Ivar Gustavsson, Eva Johnsson, Felicia Ferreira, Lukas Berggren, Per-Ola Hermansson, Kjell O. Lejon, Per Eriksson, Ola Hössjer, Tuve Skånberg, Per Ewert - "Dagens Nyheters artikelserie "De osynliga" är en omskakande skildring av det Sverige som inte syns. Det Sverige som vi vanliga medborgare inte vill ska finnas, och som vi därför värjer oss för att få vetskap om. Likafullt finns det. Män som bestjäls på sina id-handlingar och sin värdighet, och tvingas jobba fjorton timmar per dag på en marknad utanför alla samhällets trygghetssystem. Kvinnor som tvingas betala med sin kropp för att få ha kvar en arbetssituation så usel att ingen svensk medborgare skulle acceptera den. De är människor som sväljer sin skam och som låter sig utsättas för denna behandling, för att de skrupellösa individer de är i händerna på vet att de osynliga aldrig kommer att gå till polisen.
Träldomen förbjöds i Sverige redan 1335. Eftersom kristna var förbjudna att handla med trälar var det ett naturligt steg att också avsluta denna verksamhet. Slaveriet har dock levt kvar med lagligt skydd i många andra länder, och blev till en industri, där snart sagt hela samhällen på ett eller annat sätt var inblandade i hanteringen av att köpa och sälja människor som gods och boskap."

”En farlig svensk aningslöshet om IS”

- Nuri Kino i Svenska Dagbladet - "Jag kände mig överväldigad av negativa känslor. I nästa stund fick jag en BBC-rubrik i mobilen: ”Terroristgruppen IS har dödat 250 personer, mestadels kvinnor och barn, i Palmyra i Syrien”. En stad som terroristerna just invaderat. Jag stängde av mobilen och somnade. När jag vaknade hade jag fått mejl från en grupp syriska aktivister, de hade skickat en länk till en intervju med FN:s särskilda sändebud Zainab Hawa Bangura. Hon uttrycker stor oro, i svenska medier hittade jag:
”Hon beskriver hur flickor kläs av nakna på slavmarknader, där de kategoriseras och säljs som sexslavar eller delas ut till IS-ledare. Hur systematiska våldtäkter, prostitution, tvångsaborter och trafficking blivit en del av gruppens strategi och ekonomi.” Min hjärna höll på att explodera...."

Ship to Gaza är bara ett medialt upptåg
- Lars Audaktusson i Expressen - "Efter den katastrofala Ship to Gaza-aktionen 2010, som slutade med nio dödsoffer, utvärderades det som skett av en oberoende FN-utredning.
Slutsatsen i den så kallade Palmer-rapporten blev att Israels sjöblockad av Gaza har folkrättsligt stöd, att den inte kan ses som kollektiv bestraffning samt att Israel har rätt att agera på internationellt vatten för att upprätthålla blockaden.
I rapporten, som beställdes direkt av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, heter det:
”Israel står inför ett verkligt hot mot sin säkerhet från militanta grupper i Gaza. Blockaden är därför en legitim säkerhetshandling för att förhindra att vapen förs in i Gaza sjövägen och dess upprätthållande är i enlighet med folkrättens krav.”
Palmer-rapporten är tydlig även på en annan punkt; aktivisterna i Ship to Gaza agerar provocerande och de påstådda humanitära avsikterna finns det skäl att ifrågasätta.
För den som vill bidra till att förbättra den humanitära situationen i Gazaremsan är det fritt fram att stödja FN och de biståndsorganisationer som sedan länge finns på plats.
Hade arrangörerna av Ship to Gaza varit ute för att förbättra de humaniära förhållandena står möjligheten öppen att lossa förnödenheterna i den israeliska hamnstaden Ashdod för vidare transport till Gaza."

"En stor ära att få sjunga gospel för prinsparet"
- Dagen - "När prins Carl Philip och nyblivna prinsessan Sofia hade sagt ja till varandra i Slottskyrkan tog Samuel Ljungblahd och By Grace ton med "Joyful, Joyful". Det svängde rejält när de nygifta tågade ut ur kyrkan - och kysstes på trappan - inför de celebra gästerna och hela svenska folket via SVT:s sändningar.
-Det var jättekul. Jag gjorde ju det jag alltid gör, men när man lyfter in det i en helt annan kontext blir det liksom helt galet. Det var väldigt mycket kärlek och värme i rummet, säger Samuel Ljungblahd, som har sina rötter inom Frälsningsarmén.
- Varför valde prinsparet just den här låten, tror du?
-De har haft en väldig integritet kring musikvalet. Men de ville göra något annorlunda, mer fartfyllt och fest, och då kom gospel upp. Och då blev det jag. Vi är inte så många artister här i Sverige som sjunger gospel."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar