Dagens Nyheter

15 juni 2015

Nyhetsflödet måndag den 15 juni

Styrelsen för Coop Varberg går emot Israelbojkotten
- Världen idag - "Vid torsdagskvällens extrainsatta styrelsemöte för Coop i Varberg beslutade man att inte verkställa föreningsstämman beslut om att bojkotta israeliska varor. Man ska nu föra dialog med sina medlemmar inför att frågan lyfts vid stämman nästa år.
Världen idags nyhet att tre Coopbutiker i Varberg fattade beslut vid ett medlemsmöte att sluta sälja varor ifrån Israel har väckt starka reaktioner. Nu har styrelsen beslutat att man inte ställer sig bakom stämmans beslut från i mars, bojkotten verkställs inte av styrelsen, formulerar man sig i ett pressmeddelande."

Vatikanen erkänner ”Palestina”: en politisk fadäs som stöder diktaturfasoner
- Mats Tunehags blogg - "Det är en minst sagt olycksalig sammanblandning av goda avsikter och fel beslut.
Att stödja palestinier som lider i Mellanöstern är en god intention. Men då ska man absolut inte stödja icke-demokratiska institutioner och terrororganisationer som genomsyrar både Gaza och Västbanken.
Vidare är det ofattbart att vid hundraårsminnet av det armeniska folkmordet erkänner Vatikanen palestinska grupper som har just folkmord på i sitt officiella politiska program. Hundra år efter massmördandet av kristna i det sönderfallande osmanska riket, så pågår nya avsiktliga massmord på just kristna i Mellanöstern. ISIS, Al Qaida, Hamas och Hizbollah har samtliga samma ambition, de vill rensa området från framför allt judar men även driva ut kristna. Detta är en verklighet, ingen överdriven farhåga. Det pågår idag. Nu! Varje dag.
Varför ska ledaren för världens största kyrka erkänna organisationer och maktstrukturer som delar dessa mordiska ambitioner och agerar därefter?
Dessutom finns det rent folkrättsligt ingen palestinsk stat att erkänna. Att erkänna luftslott och politiska ambitioner är allt annat än statsmannaskap."

Gåvan att få bejaka tacksamheten som livsstil
Olof Edsinger i Opiniosbloggen - "Somar Al Nahers nationaldagskrönika i Aftonbladet har med rätta väckt reaktioner. I denna ondgör hon sig över den lag som säger att varje kommun ska anordna en årlig ceremoni för att högtidlighålla sina nya svenska medborgare och markera det svenska medborgarskapets betydelse. Naher, som tidigare har varit politisk sekreterare (S) i Stockholms stadshus, skriver att hon snarare tycker att man från samhällets sida borde be henne och andra invandrare om ursäkt. Detta för att de inte automatiskt beviljades asyl den dag de anlände till Sverige. ”Att söka asyl var allt annat än en dans på rosor”, skriver hon. ”Ska det uppmärksammas kanske en ursäkt hade suttit bättre än en ceremoni.”
Reaktionerna på hennes krönika har av naturliga skäl inte låtit vänta på sig. Riksdagens förste vice talman Tobias Billström (M) skriver till exempel på Facebook: ”[V]et du vad Somar? Jag tycker att du kan visa lite tacksamhet. Tacksamhet över att det finns stater som Sverige som bryr sig. Som ser människor som har det svårt. Som gav en fristad där ingen annan utväg fanns. Som prövar asylansökningar och sedan beviljar dem.”
Jag lämnar Nahers och Billströms debatt därhän och reflekterar över detta med tacksamhet. För många människor i vårt land – och Naher tycks definitivt vara en av dessa – verkar tacksamhet vara något närmast fult. Ett uttryck för svaghet, för att vara beroende av någon annan – och därmed befinna sig i underläge i relation till honom eller henne. Inom socialdemokratin tycks det snarast vara bilden av att som statare eller dräng stå inför överheten ”med mössan i hand” som spökar. Tacksamhet blir synonymt med att vara förtryckt."

Drømmer som voldtas 24/7
- Roland Rygg i VG og Skaperkraft - "Det moderne slaveriet teller minst 27 millioner mennesker. Hvert 30 sekund blir et nytt menneske offer for det som nå er verdens tredje største illegale industri. Det verste er ikke de mange bakmennene, men vår generasjons likegyldighet.
Fra et fattig liv i en landsby i Bulgaria, eller fra en overfylt flyktningeleir i Libanon. Veien fra fattigdom til fangenskap er kort. Hvert 30 sekund blir et nytt menneske offer for det som nå er verdens tredje største illegale industri, kun slått av våpen og narkotika. Vi trodde kanskje at slaveriet var en tilbakelagt del av vår historie, men slaveriet har aldri vært større. Selv i en rekke norske byer finner vi slaver. La oss være generasjonen som avskaffet det moderne slaveriet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar