Dagens Nyheter

5 juni 2015

Nyhetsflödet fredag den 5 juni

Syster Karin från Alsike sommarpratar
- Dagen - "Syster Karin från Alsike kloster är en av årets Sommarpratare. Även hockeylegendaren Markus Näslund medverkar.
På onsdagen presenterades samtliga som medverkar i Sommar i P1 vid en presskonferens utanför Radiohuset i Stockholm. Syster Karin (24 juli) var en av överraskningarna.
-Mitt Sommarprogram ska handla om medmänsklighet, om vikten av att våga lyssna och se. Att gå i kloster är som att hoppa bungyjump, säger hon på SR:s hemsida.
Syster Karin är 56 är uppvuxen i Södertälje. Hon är mottagare av priset ”Årets livsgärning” på Svenska Hjälte-galan 2014. Hon gick i kloster när hon var 25 år och har sedan 1983 varit nunna i Alsike. Klostret har i snart 40 år tagit hand om flyktingar i nöd."

Elden tog fart
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "För elva år sedan lyssnade jag till några män från Sydafrika som berättade hur hängiven bön förvandlat deras stad, deras land, och hela den afrikanska kontinenten.
En företagare som inte precis brann för vare sig bön eller gudstjänstliv blev nyckeln. På en semester blev han så berörd av Gud att han åkte hem, samlade kristna företagare, pastorer och församlingsfolk till ett bönemöte. Han hyrde Kapstadens rugbystadion. Där hade aldrig hållits några bönemöten och de flesta tvivlade på hans initiativ. Men året efter var visionen en verklighet. 40 000 fyllde rugbystadion och varje år på pingstdagen växte antalet bedjare i land efter land i Afrika.
Berättelsen träffade mig som ett knytnävsslag i magen. ”Du ska åka dit och se det med egna ögon!” Pingstdagen 2004 stod jag där på denna rugbystadion och faktiskt grät inför synen. Svarta och vita, barn och ungdomar, unga och gamla sträckte sina händer mot skyn och ropade till Gud om nåd och kraft för sitt land och för den afrikanska kontinenten. På fyra år hade böneskaran växt och nu möttes man i alla Afrikas länder denna pingstdag 2004.
Jag har inte varit densamma sedan det bönemötet!"

Samvetsfrihet blir FN-fråga
- Världen idag - "En europeisk juristorganisation har vänt sig till FN:s särskilde rapportör för religionsfrihet för att klaga över bristen på samvetsfrihet i Sverige. I anmälan ingår vittnesmål från nio anställda inom vården.
Sammanlagt rör det sig om fyra barnmorskor, tre allmänläkare och två barnläkare som vittnar om hur den negativa synen på samvetsfrihet begränsat dem och deras kollegor i yrkesutövningen.
En person som finns med i anmälan är barnläkaren Andrea Kischkel. Hon berättade nyligen för Världen idag om hur ett foster lagts att självdö under upp emot en halvtimme sedan det fötts fram med sugklocka i 23:e veckan.
Ett annat vittnesmål kommer från Annika Landgren, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef vid en vårdcentral i Västra Frölunda.
För 20 år sedan förvägrades hon två anställningar inom gynekologi sedan hon förklarat sig inte vilja arbeta med aborter. Det var också skälet till att hon inte specialiserade sig inom gynekologi.
Hon berättar för Världen idag att hon även fick avslag på en ansökan till specialistutbildning inom allmänmedicin, trots att man inte arbetar med aborter inom den specialitén och trots att hon var bäst meriterad. Hon fick chansen några år senare, när studierektorn ersatts av en annan."

Andens gåvor: Gåvan att profetera – fördjupning
- David Wellstams blogg - "I detta fördjupande inlägg fortsätter vi att upptäcka viktiga saker som rör profetians gåva.
PROFETISK VETT & ETIKETT
Precis som att profetians gåva kan uppmuntra och bygga upp så kan felaktig användning av gåvan såra och riva ner. Följande saker är därför viktiga att tänka på.
”Så säger Herren…”
I vissa sammanhang har det formats en kultur där profetiska ord ska inledas med orden ”Så säger Herren…” Problemet med denna fras är att den inte återspeglar den nytestamentliga profetiska gåvan. Den matchar snarare de gammaltestamentliga profeternas tjänst, som skiljer sig från hur gåvan fungerar för de flesta kristna idag. Ingen av oss profeterar 100 % korrekt. Allt vi delar behöver därför prövas. Att inleda våra profetiska ord med ”så säger Herren” gör att mottagaren inte känner samma frihet att pröva ordet, eftersom det ju var från Gud. Dessutom är frasen inkorrekt, eftersom allt vi säger inte alls är Guds oförvanskade ord till mänskligheten.
Säg hellre ”Jag upplever att Gud vill säga…” ”Du får pröva detta, men…” ”När jag bad tror jag att Gud visade mig…” och liknande."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar