Dagens Nyheter

23 juni 2015

Nyhetsflödet tisdag den 23 juni

MP öppnar farlig dörr
- Stefan Swärd i Världen idag - "Miljöpartiet hade partikongress under förra helgen. Det är en stor omställning för det gamla aktivistpartiet att ställa om sig till att bli ett regeringsparti. När man regerar måste man kompromissa, och ett litet parti kan inte få igenom allt man vill när man regerar med ett stort parti. Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin manade till besinning och försiktighet gång efter gång men fick ändå finna sig i att bli överkörda av partikongressen i flera viktiga frågor.
Eftersom Miljöpartiet nu är en del av regeringsmakten behöver vi alla ta partiet på allvar och det behöver granskas.
En fråga som kom upp på kongressen handlade om dödshjälp. En motion lämnades in till kongressen som argumenterade för att genomföra mer aktiv form av dödshjälp. Partiledningen var emot detta. Det man kan notera är att kongressmotionen hade stöd från olika miljöpartiavdelningar i Småland när den lades fram. Ingen annan än individen själv äger rätten till sin död och kan avgöra om man ska dö eller leva, hävdade motionen.
I Sverige hade vi en omfattande debatt om dödshjälp på sjuttiotalet, då Berit Hedeby var en galjonsfigur i kampen för rätt till sin död. Det fanns dock ett stort motstånd mot detta, inte minst inom sjukvården, men också inom politiken. Filosofen Torbjörn Tännsjö är den som mest aktivt argumenterat för aktiv dödshjälp i Sverige."

En besk smak av sanning
- Anna Sophia Bonde i Dagen - "Han håller till i öknen, inte i palatsen, inte i det maffiga templet.
Ängeln säger till Sakarias att hans son ska bli till glädje och fröjd, för honom själv och för folket. När man annars tänker på Johannes Döparen är det kanske inte just glädje som blir den första associationen – hans budskap är för kärvt för det - lite som att äta bitter, mörk choklad.
Guds ord liknas ibland på detta sätt, till exempel i Uppenbarelseboken 10, som gott att äta, men sedan svider det. Men hur ska man hitta glädjen kring Johannes Döparen? Den glädje som ängeln såg, som Sakarias erfor, liksom alla de som drog ut i öknen för att höra Johannes. Som stod ut med det bittra, eftersom de förstod att han talade sanning. Och där har vi ett svar: när man förstår att ett budskap är sant, då lyssnar man till det, då försöker man ta det till sig, även om det inte är sympatiskt."

Om skillnader mellan protestantisk och katolsk tro
- Mikael Karlendals blogg - "Under våren 2014 skrev jag en artikelserie i Världen idag om skillnaderna och likheterna mellan protestantiskt (evangelisk) och katolsk tro, som publicerades i tre delar. Den direkta orsaken var den uppmärksamhet som då skapats kring paret Ulf och Birgitta Ekmans konversion till den katolska kyrkan. Jag lade inte ut texter då här på bloggen, utan länkade enbart. Men jag tänker att det kan vara intressant för läsarna av denna blogg att se vad jag skrev då. Här följer den första artikeln med rubriken Kyrkosynen är avgörande, som publicerades den 17 mars 2014."

- Unique images reveal ISIS retreat - Inblick - Read HERE.

Ikke skyld på liberalteologene - Tarjei Gilje i Dagen - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar