Dagens Nyheter

20 juni 2015

Nyhetsflödet lördag den 20 juni

Präster och pastorer tror inte på sin egen produkt
- Jacob Rudolfsson på Svenska Evangeliska Alliansens hemsida - "Att den typiske svensken intar en ambivalent attityd till kyrkan och den kristna tron konstaterades träffsäkert senast Sverige stod värd för Eurovision Song Contest. Svenska par döper gärna sina barn i kyrkan, men prästen får helst skippa Fader, Son och helig Ande. Däremot går Swedish House Mafia’s låt ”Don’t You Worry Child” bra. Att var tredje präst i Svenska kyrkan nu ombeds att inte prata om Gud vid vigslar, indikerar att sketchen inte var så långsökt. Det skriver Jacob Rudolfsson...
I den kristna tidningen Dagen (27/2-2013) kommenterar Magnus Hagevi, ledande forskare på svenskars religiositet vid Linnéuniversitet, den nedåtgående besökstrenden:
”Internationellt används Sverige av ledande religionsvetare som ett paradexempel på där präster och pastorer har dåligt självförtroende och inte tror på sin egen produkt. Här har kyrkoledare litat på staten och den kristna trons monopol i samhället och genom det blivit lata. Ofta har man då musikgudstjänster och annat än det som tar upp huvudbudskapet i tron.”

Blunda inte för förföljelse av kristna
- Lars Adaktusson i Hemmets Vän - "Ett år har gått sedan staden Mosul i norra Irak föll i den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska statens (IS) våld. Kyrkklockorna i Mosul tystnade. Stadens kristna flydde, tvingades konvertera eller mördades. Mosul har blivit en symbol för förföljelsen av kristna i hela världen och för västvärldens ovilja att ingripa.
De terrorgrupper som nu drar fram över Mellanöstern och delar av Afrika, och dess bestialiska gärningar, har skakat en hel värld. I Syrien och norra Irak har IS utfört etniska rensningar av hela regioner.  Nineveslätten och området kring staden Qaraqosh i norra Irak, där majoriteten av landets kristna levt i närmare 2 000 år, kontrolleras nu av terroristorganisationen. Människorna som i generationer där haft sitt hem har fördrivits. I Kenya mördar den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab minoriteter och kristna systematiskt, där attacken mot universitetet i Garissa bara är en i raden av blodiga dåd. I Nigeria, Libyen och Afghanistan slaktar IS-anknutna sekter kristna. Hur många som har mördats finns motstridiga uppgifter om. Men vi nås återkommande av trovärdiga rapporter om systematiska halshuggningar och massavrättningar. I en nyligen släppt rapport från FN:s barnrättskommitté fastslås dessutom att barn utsätts för tortyr, våldtäkter, korsfästningar och blir begravda levande av Islamiska Staten. Barbariet är gränslöst."

Stockholms stadsmission startar matbutik
- Kyrkans Tidning - "Sveriges första ”social supermarket” öppnar i höst när Stockholms stadsmission och Axfood gör gemensam sak för människor i ekonomisk utsatthet.
I Sverige slängs 622 000 ton ätbar mat årligen vilket motsvarar omkring 65 kilo per person och år, samtidigt som människor inte har råd att äta sig mätta. Därför öppnar Stockholms stadsmission och dagligvaruföretaget Axfood en ny matbutik. Tanken är att kunna erbjuda billigare mat och på samma gång minska matsvinnet.
I andra europeiska länder, exempelvis Österrike, har så kallade social supermarkets funnits i över 15 år.
Människor i ekonomisk utsatthet kommer att erbjudas medlemskap och därigenom kunna handla mat för en tredjedel av ordinarie pris. Ett annat syfte med butiken är att erbjuda en ingång till arbetsmarknaden via arbetsträning. Butiken kommer också att vara öppen för miljömedvetna som vill stödja butiken genom att handla till fullt pris."

- Hellighet og fullkommenhet - Jostein Nielsens blogg. Les HER.
 
- THE TRUE VINE - John 15:1- 8 - Part 2 - By Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar