Dagens Nyheter

8 juni 2015

Nyhetsflödet måndag den 8 juni

Avgör Örkeljungas kommun vem som blir frälst?
Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Politik handlar om hur vi bäst ska strukturera samhället och göra livet nu så drägligt som möjligt – inte om vad som sker efter döden. Stat, kommun och landsting kan därför inte uttala sig om människans synd, frälsning eller förtappelse – lika lite om karma och reinkarnation eller om utslocknande. Allt det är frågor som religioner och livsåskådningar ger olika svar på. Och i ett fritt samhälle kan människor, oavsett religiös övertygelse, engagera sig politiskt.
Därför är det minst sagt underligt att Örkelljunga kommun nu har tagit ställning i teologiskt, och tvärsäkert uttalar sig om synd, frälsning och vad som sker efter döden. Det är kontentan av kultur- och fritidsnämnden sammanträdesprotokoll, sedan den lokala pingstförsamlingens pastor uttryckt i en debattartikel att utlevd ”homosexualitet är synd”. I protokollet heter det att Korskyrkans syn på frälsning ”inte kan sägas gynna de värden och värderingar kring jämställdhet och likabehandling som ligger inom Örkelljunga kommuns grundläggande målsättningar”. Ingenstans redogörs dock några faktiska fall av diskriminering eller orättvis behandling på den här sidan evigheten. Ingenting om krav på lagstiftning. Tvärtom har pastorn Timo Lordhem sagt sig stå för homosexuellas rättigheter ”att få vara homosexuella”.
Huruvida kommunen har befogenhet över pärleporten, vilket ju är den instans man främst bör vända sig till i frågor gällande frälsning eller förtappelse, framgår inte heller i sammanträdesprotokollet."

Den helt avgörande frågan
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Jag hade förmånen att få ha min första tjänst som pastor i EFS i Örnsköldsvik. Örnsköldsvik som stad var mycket spännande att få arbeta i, dels på grund av den starka EFS-tradition som funnits där (som mest fanns där typ 20 EFS-föreningar inom två mils radie, eller nåt), och dels på grund av det fantastiska ekumeniska klimat som rådde där.
Men en av de saker som jag minns mest från min tid i Ö-vik och från mitt arbete där, som jag fortfarande tänker mycket på är en fråga. När jag började arbeta där hade EFS en Distriktsföreståndare i området som hette Greger Larsson. Varje gång när vi samlades med alla EFS medarbetare inledde han bed att ställa den viktiga, men också jobbiga, frågan: ”Har någon kommit till tro i våra sammanhang sedan sist?” Vid enstaka tillfällen kunde någon svara ja, och glädjen var naturligtvis stor. Men oftast skruvade vi oss lite obekvämt på vår plats och tittade ut genom fönstret och förblev tysta. Frågan var jobbig. Frågan kröp oss inpå skinnet. Frågan avslöjade oss."

Islamiska staten på väg utveckla kemiska vapen
- Dagen - "Australiens utrikesminister har gjort ett uttalande som chockat världen.
Kemiska vapen har redan använts i inbördeskrigets Syrien, främst vid några uppmärksammade tillfällen av president al-Assads regim. Men även Islamiska staten har testat dessa vapen, och de har kunskap och kapacitet att utveckla kemiska vapen på egen hand.
Det budskapet framförde Australiens utrikesminister Julie Bishop i ett tal i fredags, rapporterar flera medier, bland annat Your Middle East."

Unik undersökning: Majoritet av skolor har avslutning i kyrkan
- Kyrkans Tidning - "Mer än hälften av Sveriges grundskolor har skolavslutning i kyrkan. Det visar en stor enkät som Kyrkans Tidning har gjort med nära 900 svarande skolor.
– Den starka traditionen och Svenska kyrkans koppling till nationen Sverige är två av förklaringarna till att skolavslutningarna i kyrkan behåller sina ställningar.
Det anser David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, söder om Stockholm.
Och den traditionen är klart starkare på landsbygden än i storstäderna.  Nära fyra av fem glesbygdsskolor håller sin skolavslutning i kyrkan och tre av fyra på landsbygden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar