Dagens Nyheter

2 juni 2015

Nyhetsflödet tisdag den 2 juni

Hjälp att dö eller hjälp att leva?
- Ruth Nordström i Världen idag - "Nu är det över ett år sedan Belgien antog lagen om dödshjälp för barn. De små nallebjörnarna och nappflaskorna som motdemonstranterna lämnade, lyste utanför det belgiska parlamentet. Men till ingen nytta. Små barn godkänner nu tillsammans med sina föräldrar att en läkare tar livet av barnet. Livet anses inte längre ha ett värde i sig.
I genomsnitt får fem människor dödshjälp varje dag i Belgien. Antalet som ber om dödshjälp har stigit kraftigt sedan läkarassisterat självmord och eutanasi infördes. Även psykiskt sjuka människor får dödshjälp i högre utsträckning.
Enligt organisationen European College of Neuropsychopharmacology (ENCP) lider upp till 40 procent av alla europeiska människor minst en gång under sin livstid av en psykisk sjukdom, inberäknat depression, ångest, insomningssvårigheter och demens. Antalet pyskiskt sjuka människor som får dödshjälp i Europa lär fortsätta att öka."

Professionalisering hot mot kyrkan
- Joel Halldorf i Dagen - "Men professionaliseringen hotar också oss. Paradoxalt nog tycks administration, byråkrati och på sina håll även antalet anställda ha vuxit i kyrkorna de senaste decennierna, samtidigt som medlemstalen sjunkit.
Ingen vill detta, allra minst pastorer och präster. Uppmaningar till engagemang och delaktighet i församlingens liv är ett återkommande tema i predikningar. Men det går inte att skapa delaktighet enbart med ordens hjälp. Församlingen måste från grunden byggas så, att delaktigheten är en del av hennes DNA. Församlingen måste vara en deltagarkultur, så att kroppen byggs upp genom att varje del bidrar. 
Professionaliseringen är ett av de främsta hot vi står inför i dag.
Den gör församlingen till passiva konsumenter, ibland med orealistiska förväntningar på pastorn (som Mackan Andersson illustrerade i Dagen den 29 maj). Gudstjänsten blir då religiös service, något man ska få ut något av, i stället för sann liturgi – det folket gör."

11-åriga killar som spelar fotboll: ett brott mot mänskligheten
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Den palestinska delegationen till det internationella fotbollsförbundet FIFA:s kongress drog i fredags överraskande tillbaka en kontroversiell motion som begärde att Israel skulle uteslutas från organisationen. Motionen krävde bland annat att fem fotbollsklubbar belägna på bosättningar på Västbanken ska förbjudas från att delta i israeliska turneringar, att medlemmar i det palestinska fotbollsförbundet ska garanteras fri rörlighet mellan Gaza, Västbanken och östra Jerusalem, samt att det israeliska fotbollsförbundet tar konkreta steg för att bekämpa rasism innan det tillåts återinträda i FIFA. Det palestinska fotbollsförbundets ordförande Jibril Rajoub valde dock i sista minuten att inte driva motionen till omröstning, trots hans tidigare kompromisslösa hållning i frågan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar