Dagens Nyheter

10 juni 2015

Nyhetsflödet onsdag den 10 juni

Coops Israelbojkott kan upphävas
- Världen idag - "På torsdag kväll hålls ett extrainsatt styrelsemöte för Coop i Varberg där den enda frågan på dagordningen är den om bojkotten av varor från Israel. Styrelsens ordförande hoppas på att utgången av mötet blir att kalla till extrastämma där beslutet kan komma att upphävas.
Efter Världen idags artikel om Coopbutikerna i Varberg som vid ett medlemsmöte i mars beslutade att sluta sälja varor ifrån Israel, har uppmärksamheten varit stor och trycket hårt på affärerna.
Det handlade om ett majoritetsbeslut från de 20-talet närvarande vid mötet där flera var "Palestinaaktivister", den lokala styrelsen önskade att förslaget skulle avslås. Men nu kan alltså beslutet ändras ändå."

Coop-butiks bojkott av Israel får hård kritik
- Dagen - "Beslutet har dock väckt en hel del kritik. Senast är det riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) som ryter ifrån. Han är även ordförande i Samfundet Sverige-Israel, och han i en debattartikel i GT pekar han ut två skäl varför Coop i Varberg har valt fel väg.
- Coop bojkottar en produkt från en demokrati men fortsätter att köpa produkter från andra länder som inte är demokratier, exempelvis Kina, skriver Mathias Sundin.
Det andra argumentet han för fram är att en bojkott av israeliska produkter indirekt också blir en bojkott av judiska produkter....
...På Facebook har missnöjet frodats i en grupp som heter ”Protest mot Coop Varberg” där människor uppmanas att kontakta styrelsen för att föra fram sin kritik. Över tusen personer har visat intresse för gruppen, och många väljer öppet att skriva att de numera svarar med samma mynt, genom att bojkotta Coop."

Att låta Bibeln forma sin samtid eller låta sin samtid forma Bibeln?
- Matin Alexandersson i Efter Kristus - "Rubriken är en klassisk fråga som kristna har funderat på och valt olika vägar. Väldigt mycket i debatten mellan kristna bottnar i hur man svarar på frågan. Är det som står i Bibeln något som enbart gällde då men att vi nu har fått mer kunskap och insikt och därför vet bättre? Eller är Bibelns ord och föreskrifter av evig karaktär och att det därför är naturligt att de skiljer sig en del mot samtiden?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar