Dagens Nyheter

8 okt. 2015

Nyhetsflødet torsdag den 8 oktober

Israels ambassadör rasar mot TT
- Världen idag - "Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman är mycket kritisk till Nyhetsbyrån TT i ett Facebookinlägg. Orsaken är en artikel som handlar om två attacker mot israeler men som fick rubriken: "Palestinier sköts till döds". Och nu backar TT, delvis.
De senaste dagarna har flera attacker mot israeler, med dödlig utgång, ägt rum i Israel. I ett fall gav sig en gärningsman på två män som båda dog och där också en kvinna och ett barn skadades allvarligt.
I en annan gick gärningsmannen till attack och skadade en tonåring. Båda gärningsmännen sköts sedan till döds av polis. När TT rapporterade om de två fallen var rubriken: "Palestinier sköts till döds".
Isaac Bachman skriver på Facebook att det är "ett nytt rekord" för svensk media i förvanskning av verkligheten. Han kallar det för en upprörande, omotiverad och förvrängd beskrivning av vad som skett.
Bachman begär en offentlig ursäkt från nyhetsbyrån för deras vinkling av våldsdåden."

Det långa perspektivet
- Stefan Gustavssons blogg - "Djävulen finns i detaljerna.
Det kan inte vara enkelt att vara politiker, det är jag den förste att inse. Konkreta beslut måste fattas, kompromisser måste göras, media och tillfälliga opinioner måste hanteras, samtidigt som de flesta politiker också bär på ideologiska övertygelser som de önskar ska få genomslag. Konststycket är att kunna kompromissa i nuet på ett sådant sätt att de egna ideologiska principerna inte långsiktigt undergrävs. Det kräver att man i förväg inser vilka konsekvenser ett visst beslut får, både i det långa perspektivet och för andra frågor. Låt mig ge två exempel:
   Under kampanjen Bevara Äktenskapet fick jag många gånger frågan: ”På vilket sätt påverkar det dig och ditt äktenskap om vi inför könsneutrala äktenskap? Äktenskapet för alla som önskar gifta sig med någon av motsatt kön kommer ju fortsatt att vara detsamma!”
   Svaret är att kortsiktigt sker det inte så mycket när man definierar om vad ett äktenskap är, men på sikt förändras situationen för alla. Redan nu är vi där. Genom att äktenskapet gjorts könsneutralt går det inte längre att tala om äktenskapet som en institution för samhällets framtid, för barnen. Vi har förändrat den grundläggande uppfattningen om relationen mamma – pappa – barn och kan inte längre tala om barns rätt till kunskap om och relation till sitt biologiska ursprung. Det går inte längre att hävda som ideal att barn ska få växa upp med två föräldrar, av olika kön, och som är det biologiska ursprunget till barnet. Istället för att tala om mamma och pappa talar vi nu om vem som är vårdnadshavare eller om den vuxne/de vuxna i hemmet."

Helgelsen – del II: Sanning, fridsamhet och renhet
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Som kristna är vi kallade till ett nytt sätt att leva. I denna och nästföljande artikel vill jag ge några exempel på vad detta kan tänkas innebära. Min utgångspunkt kommer att vara Efesierbrevets fjärde och femte kapitel, där Paulus ger en gedigen introduktion till dessa frågor.
Det första område som Paulus fäster strålkastarljuset på är vårt förhållningssätt till sanningen. Det är knappast någon slump att det är där som han börjar, och det är en konkret utmaning också in i vår egen kultur. Dels för att vi i den postmoderna kulturen har kommit att ifrågasätta om det över huvud taget finns något sådant som en sanning. Men också för att detta med lögner och halvsanningar har blivit allt mer utbrett, och därmed också accepterat. I en kultur där man i så många olika avseenden tänjer på gränserna har det helt enkelt blivit vanligt att man tänjer på den gräns som kallas för ”sanning” – något som Paulus väljer att konfrontera när han skriver: ”Lägg därför bort lögnen och tala sanning med varandra. Vi är ju delar i samma kropp” (Ef 4:25)."

It´s Thursday - Reflectations on Genesis - Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar