Dagens Nyheter

3 okt. 2015

Nyhetsflödet lördag den 3 oktober

Eva Brunne hotad efter Meckautspel
- Dagen - "Dagen skrev tidigare i veckan om Eva Brunnes idé som går ut på att Sjömanskyrkans kapell tillfälligt ska öppnas för andra religioner genom att riktningen mot Mecka märks ut samtidigt som kristna symboler plockas bort.
   - Det handlar om att underlätta så att människor av annan tro också ska kunna be. Ett uttryck för gästfrihet mot dem som är här tillfälligt, sa Eva Brunne och poängterade att förslaget enbart gäller Sjömanskyrkan i Stockholm.
   Men det omdiskuterade förslaget har ändå retat upp känslorna hos vissa. På tisdagen skrev Eva Brunne på Twitter att "Samtalet om att bjuda andra trosbekännare ett rum för bön, har passerat fantasins gränser. Aldrig förr har jag kallats muslimhora. Förrän nu."

Avrättade kristna i skolskjutning
- Världen idag - "Minst tio människor dödades vid en skolmassaker i Oregon under torsdagen. Gärningsmannen tog reda på vilka som var kristna, och avrättade dem sedan.
Tio personer har dödats i en skolskjutning på Umpqua community college i amerikanska delstaten Oregon. Gärningsmannen ska ha vandrat från klassrum till klassrum med tre pistoler och ett gevär, uppger CNN.
Han ställde upp elever på rad och frågade en efter en om de var kristna. Om svaret blev ja så sköt han, rapporterar New York Post."

Stå upp för "Skapelseordningen"!
- Bength Blogg i Inblick - "I min förra bloggtext kom jag med uppmaningen: Stå upp för "obestridliga värden", såsom människovärdet och människolivets okränkbarhet från konceptionen och allt framåt. Här kommer nu en lika allvarlig och viktig uppmaning: Stå upp för "Skapelseordningen"! Och jag vänder mig först och främst till dem som är kristna och Bibeltroende och som menar allvar med att följa Jesus, även i ett Gudlöst och sekulariserat samhälle som vi lever i nu. Men jag är också väl medveten om, att det finns många i Sverige idag som inte officiellt skulle kalla sig för kristna, men som ändå står upp för denna "ordning", därför att de anser att den är självklar. "Skapelseordningen" som handlar om människosyn, man och kvinna, om äktenskapet mellan man och kvinna, om man och hustru, om sexualitet, om föräldrar och barn, och därmed om människosläktets fortbestånd, som förutsätter både man och kvinna. Dessa ord och begrepp har ett bestämt innehåll, och vi kan inte tömma dem på sitt ursprungliga innehåll och sedan fylla dem med ett annat innehåll, som vi tycker passar oss och vår tid. Så kortsiktiga och okunniga om vilka negativa konsekvenser det för med sig, duger det inte att vara."

Som om Gud finns ...
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "För en tid sedan läste jag Magnus Malms bok ”Som om Gud inte finns”.  Den ger en smärtsam analys av tillståndet i svensk kristenhet. I tidningen Dagen har det pågått en debatt om kristen livsstil som ytterligare förstärker intrycket av en fundamental osäkerhet om vad det kristna livet är till sitt väsen och vilket anspråk det gör på förändring i vårt liv. För det mesta rör vi oss med dessa frågor endast på en individuell nivå och överlåter till var och en att göra ”det som känns bra”. Vi har nästan helt förlorat vår identitet som ett Guds folk i perspektivet av Guds rike.
   I varje ny väckelserörelse har det funnits en ambition att radikalisera den kristna livsstilen för att förstärka den egna identiteten och för att markera sitt avståndstagande till ”världen”. Tyvärr har mycket av denna iver resulterat i ytliga markörer och ett moralistiskt förhållningssätt. Det har misskrediterat varje strävan att konkretisera kristna värderingar i livsstil och handlingsmönster. Därför har också frågan om vad som skall betecknas som en kristen livsstil relativiserats under ett starkt inflytande av den omgivande kulturen. Var och en får göra det man känner för! Allt annat uppfattas som ”lagiskhet” eller som religiösa beteendemönster.
   Men hur ser det ut om Gud finns?"


Jeg så noe, men jeg vet ikke hva det var - fra Jostein Nielsens blogg - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar