Dagens Nyheter

19 okt. 2015

Nyhetsflödet måndag den 19 oktober

Spänt läge i Jerusalem: "Alla hastiga rörelser drar till sig uppmärksamhet"
- Roar Sörensen i Världen idag - "Atmosfären i Jerusalem är spänd – mycket spänd. Terrorismen, som ökat drastiskt i intensitet den senaste veckan, sätter sina spår. Gatorna är inte tomma, men det är definitivt mindre folk än det brukar vara.
   Gatukaféerna har få gäster och de som kommer stannar inte länge. På den judiska marknaden frågar Israels Kanal 2 folk om hur de hanterar situationen. Reaktionerna är mycket varierade, från frustration och fruktan till mod och "vi har upplevt värre saker".
   Alla är på sin vakt. Man scannar av varje person man möter: ser han eller hon ut som en terrorist – och hur ser en terrorist ut? Alla hastiga rörelser drar till sig uppmärksamhet. Joggare är inte populära just nu; folk stelnar till och vänder sig hastigt om när de hör någon som kommer springande bakom dem.
   Det finns däremot några som till synes är opåverkade av situationen: turistgrupperna. De är ofta ovetande om vad som händer och är inte heller någon målgrupp för terroristerna. De är ute efter judar.
   Ju närmare man kommer Gamla stan och det som kallas östra Jerusalem, desto mer polis och säkerhetsstyrkor ser man – de flesta i full kravallutrustning. Alla är tungt beväpnade. Den stående ordern är att stoppa eventuella terrorangrepp så fort det går för att så långt som möjligt undvika att civila skadas. Det betyder oftast döden för terroristen, samt hjältestatus som martyr på gatorna i östra Jerusalem och i Ramallah."

Kärlek - Vad är det?
- Bength Gustafson i Inblick - "Vi lever i en tid då bibliska ord och begrepp stjäls av sekulariserade människor och sedan töms på sitt ursprungliga och rätta innehåll och därefter fylls med ett förfalskat innehåll. Så är det med ord och begrepp som äktenskap, man och kvinna och kärlek. Denna stöld och förfalskning sker både innanför och utanför kyrkans och frikyrkans väggar, och för med sig både förvirring och vilsenhet hos människor som vill komma rätt i livet och i sina viktiga livsval.
   Vart och ett av dessa ord och begrepp har sitt ursprung i Gud. Gud - som är en evig och personlig Gud och mannens och kvinnans Skapare - har gett dessa ord och begrepp sitt bestämda innehåll. Som väl är, så är inte äktenskap, man och kvinna och kärlek några produkter av evolutionära och slumpmässiga processer under oöverskådliga tidsrymder. Om så vore fallet, då kunde människor handskas med dessa ord och begrepp som de tycker passar dem och den tidsanda som de lever i. Men nu är det som sagt inte så, utan den stölden och förfalskningen sorterar under begreppet synd, som betyder "att missa målet".  För den mycket allvarliga och avgörande "målmissen" kommer människan att få stå till svars, inför den Gud som är äktenskapets, mannens och kvinnans och kärlekens ursprung och "bestämmare".

Helgelsen – del II: Sanning, fridsamhet och renhet
Olof Edsinger i Efter Kristus - "Som kristna är vi kallade till ett nytt sätt att leva. I denna och nästföljande artikel vill jag ge några exempel på vad detta kan tänkas innebära. Min utgångspunkt kommer att vara Efesierbrevets fjärde och femte kapitel, där Paulus ger en gedigen introduktion till dessa frågor.
   Det första område som Paulus fäster strålkastarljuset på är vårt förhållningssätt till sanningen. Det är knappast någon slump att det är där som han börjar, och det är en konkret utmaning också in i vår egen kultur. Dels för att vi i den postmoderna kulturen har kommit att ifrågasätta om det över huvud taget finns något sådant som en sanning. Men också för att detta med lögner och halvsanningar har blivit allt mer utbrett, och därmed också accepterat. I en kultur där man i så många olika avseenden tänjer på gränserna har det helt enkelt blivit vanligt att man tänjer på den gräns som kallas för ”sanning” – något som Paulus väljer att konfrontera när han skriver: ”Lägg därför bort lögnen och tala sanning med varandra. Vi är ju delar i samma kropp” (Ef 4:25)."

Webb-TV: Gud blir aldri noen skyldig - episode 5 - Jostein Nielsen - Temaet i denne episoden er: "Et spørsmål om prosenter?" - Se videon HER.


Was God’s Army destined to fail? Part Five - Conclusion- Ten years in Russia - from FSAOF blog - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar