Dagens Nyheter

11 okt. 2015

Nyhetsflödet söndag den 11 oktober

När religionsmix blir "generositet"
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Debatten om huruvida en kristen kyrka bör tro och predika att Jesus är enda vägen till Gud fortsätter att ge eko i olika sammanhang. Nyligen bekräftade Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, ryktena kring att hon föreslagit för Sjömanskyrkan att man installerar en riktningsvisare mot Mecka och bär ut krucifixet vid de tillfällen muslimska trosutövare vill utnyttja bönerummet. ”Precis så som redan görs i gemensamma bönerum på flygplatser och i en del sjukhuskapell”, enligt Stockholms stifts hemsida. Kyrkor uppmanas därför att inte vara ”snåla mot människor av
annan tro”.
   Men att inte ta tillfället att predika kristen tro för människor av annan religiös övertygelse och hålla inne på den skatt som evangeliet innebär tyder knappast på generositet. Snarare att kyrkorum och kapell lånas ut på andlig entreprenad.
När den tongivande före detta ärkebiskopen K G Hammar, aktuell med en ny bok, nyligen intervjuades av finska Hufvudstadsbladet, hävdade han att evangeliernas redogörelser av uppståndelsen bör tolkas metaforiskt och inte historiskt: 
   ”Uppståndelse är, tror jag, något väldigt relevant om man inte knyter den till
händelser för två tusen år sedan som ska förstås på ett visst sätt”. 
   Huruvida Jesus i faktisk mening uppväcktes kroppsligen från de döda är alltså
irrelevant"

Allt fler muslimer i Sverige blir kristna
- Dagen - "Pastor Merzek Botros är en av flera ledare som vittnar om ett ökat intresse för kristen tro bland arabisktalande.
   Jag var så lycklig att komma till Sverige för att se hårdrockskonsert, berättar marockanen Marwan, i ett radioinslag i Människor och tro.
   Men mötet med Sverige innebar något helt annat. Efter att ha besökt en kyrka, egentligen för gratiskakornas skull, så väcktes en nyfikenhet. Smaken har satt sig, och i dag är Marwan kristen. Han var en av deltagarna på en arabisktalande kristen konferens som nyligen hölls i Flen.
   - Jag kände aldrig Guds kärlek när jag som muslim bad fem gånger om dagen, säger Marwan om sitt tidigare liv.
   I kristendomen säger han dock att det är stor skillnad, att där är Guds närvaro mer påtaglig.
   Marwan är inte ensam om att i Sverige ta steget från islam till kristendom. När Människor och tro besöker den arabisktalande konferensen i Flen, som hålls för tolfte året i rad, är det första gången som majoriteten av de drygt 500 besökarna är före detta muslimer."

Inte ens mord på barnfamiljer får media att se över sin anti-israeliska hållning
- Bloggen Svart På Vitt - "Innan chocken över dubbelmordet lagt sig är det dags igen. En 19-årig palestinier attackerar en judisk familj som är på väg hem efter att ha bett vid den västra muren (Klagomuren). Pappan dör vid attacken och mamman skadas allvarligt, även parets två åriga son skadas. En rabin springer till undsättning men huggs även han ihjäl av palestiniern. Mamman som fått knivhugg i ryggen skriker förtvivlat på hjälp, runt om kring står människor som ser hela förloppet och skrattar åt henne… Till slut kommer den israeliska polisen till undsättning och lyckas neutralisera terroristen och räddar där med det lilla barnet och mamman från en säker död.
När nyheten om dåden väl når Sverige väljer oberoende SVT att sätta rubriken, “Sköts ihjäl efter dåd i Jerusalem”. Ridå.
Sedan följer nästan en pervers tävling bland svenska medier i att förklara varför oskyldiga människor mördas framför ögonen på sina barn. För tydligen måste mord på judar alltid förklaras."

En källa för gemenskap
- Norrtelje Tidning - "Trots att det bara hållit öppet i knappt två veckor, så har Frälsningsarméns nya fik Café Källan blivit en succé.
   – I dag hade vi ett 30-tal besökare och det var en härlig stämning här, säger Arne Vauhkola, kårledare som tillsammans med en verksamhetsansvarig står för driften av kaféet.
   – Det var jättepirrigt första dagen. Men nu har jag börjat känna många av de som kommer hit och vi skojar mycket med varandra, säger verksamhetsansvarige Paris.
   Sedan Café Träffpunkten på Rodenkyrkan stängde i våras har den nya verksamheten, som är ett samarbete mellan kommunen och Frälsningsarmén, varit efterlängtad."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar