Dagens Nyheter

22 okt. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 22 oktober

Rött kort, Aftonbladet
- Siewert Öholm i Världen idag - "– Våldsamt eller obehärskat uppträdande. – Spotta på en motspelare eller någon annan person. – Använda stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester.
   Så lyder tre av de sju regler som gäller för ”rött kort” på fotbollsplanen. När domaren visar upp det röda kortet för en spelare, innebär det, som alla vet, att den spelaren utvisas för resten av matchen. Det handlar helt enkelt om etiska regler för ett hyfsat uppträdande mot andra med- och motspelare.
   Översatt till svensk inrikespolitik har, i synnerhet, Aftonbladet de senaste veckorna på ett närmast patetiskt sätt uppfyllt alla ovanstående kriterier för politisk utvisning. Det handlar om den fullständiga skräckpanik som KD och Ebba Busch Thor utlöst hos tidningen. Aftonbladet är den tidning som vanligen skriker sig till heshet om kamp mot alla sorters fobier, verkliga eller taktiskt påhittade, om nättroll, riktiga eller skapade, eller om att gilla olika. Tidningens moralistiska slutsatser innebär ofta att de som inte instämmer i den röd-röda analysen är nazister eller i varje fall fascister. Att gilla olika, betyder nästan alltid för Aftonbladet, att gilla enbart lika. Det kan gälla samvetsfrihet, föräldraskap, Nato, Palestina, samkönade äktenskap, för att ta några exempel.
   ”Tyck lika, tyck som Aftonbladet, annars har du fel”, verkar vara tidningens nya slogan. Förr hade man en betydligt mer journalistisk slogan, ”Aftonbladet behövs, om sanningen ska fram”. Men det var länge sedan. Det var före Anders Lindbergs, Åsa Linderborgs och Karin Petterssons omvandling av tidningen till en politisk pamflett (där den mest adekvata beteckningen borde vara: K som i kommunist). Lena Melin återstår som överlevare och ensam numera om den tidens hederliga journalistik även på opinionssidorna."


Moder Teresas systrar stoppar adoptioner
- Dagen - "Moder Teresas barmhärtighetssystrar stoppar alla adoptionsförfaranden från sina barnhem i Indien. Orsaken är att Indien har infört nya adoptionsregler.
   Enligt dem kan både ensamstående och skilda adoptera barn.
Barmhärtighetssystrarna menar att det är viktigt att barn adopteras av stabila äkta par. Med de nya reglerna befarar de att barnen kan komma att hamna hos familjer som inte bygger på äktenskap mellan man och kvinna, till exempel hos homosexuella par eller ensamstående." 


Den antisemitiska syltburken
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Inför en modell av Klippdomen höll den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson i söndags ett tal under en antiisraelisk manifestation i Malmö. Hundratals människor hade samlats på Möllevångstorget för att delta i demonstrationen. I videoinspelningar från evenemanget hörs tydligt hur deltagare skanderar uppmaningar att "slakta judarna" och "skydda al Aksa" på arabiska (al Aksa-moskén blandas ofta ihop med Klippdomen i dessa sammanhang).
   Hillevi Larsson har sedan dess fått utstå mycket hård kritik från både politiker och opinionsbildare. "När den vedervärdiga antisemitismen gör sig gällande på våra gator finns landets största parti på plats", konstaterade exempelvis den kristdemokratiska europaparlamentarikern Lars Adaktusson torrt. "Partiledningen måste ta kraftfullt avstånd från Hillevi Larssons agerande". Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson var minst lika hård i sitt omdöme. "Jag skäms för att jag inte kan stoppa detta vansinne", beklagade han. "Malmö blir obeboeligt för judar, och med tiden fler platser i Sverige. Jag är så ledsen". 


Islamister tvinger indonesiske myndigheter til å rive kirkebygg
- Björn O. Hansens blogg - Les mer HER.



It´s Thursday (46) - Reflections on Genesis  
- Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar