Dagens Nyheter

1 okt. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 1 oktober

Blodröd måne väcker domedagsspekulation
- Dagen - "Den blodröda månen i måndags fascinerade miljontals människor, eftersom den upplevdes som särskilt stor. Förklaringen till detta är att månförmörkelsen – som ger den blodröda färgen – sammanföll med den tidpunkt då månen är som allra närmast jorden.
De senaste två åren har fyra månförmörkelser ägt rum (en så kallad måntetrad). Det visar sig samtidigt att dessa månförmärkelser sammanfallit med judiska högtider. Det har väckt spekulationer inom kristna kretsar som ägnar sig åt eskatologi (läran om den sista tiden) att något särskilt är i görningen, något som uppmärksammats i medier som Washington Post och The Guardian.
Främst är det i USA som blodmånarnas profetiska innebörd skapar debatt. Irvin Baxter från Endtime Ministries i Texas, är en av de predikanter som flitigt förekommer i Youtubeklipp med sådana budskap.
"Denna tetrad (serien av fyra blodröda månar) signalerar att något speciellt kommer att hända, vilket kommer att förändra världen för evigt. Gud har ofta använt himlarymderna för att skicka signaler till mänskligheten", skriver han på sin hemsida.
Han citerar sedan från ett bibelställe ur Joels bok i Gamla testamentet. Där står bland annat att månen ska vändas i blod innan Herrens dag kommer – en dag som bland kristna ofta tolkas som Jesu återkomst."

”Det är inte en biskops uppgift att så tvivel”
- Världen idag - "Annika Borg, doktor i teologi, författare och präst, är starkt kritisk till biskop Eva Brunnes förslag att täcka över korset och göra en Meckamarkering på golvet i Sjömanskyrkan i Stockholm.
– Hur kan man inte förstå att man sår tvivel och skapar oerhört många frågor när man som biskop föreslår att Kristus ska flyttas ut eller täckas över och att Mecka ska markeras? Hur kan man inte förstå signalvärdet både till kristna bröder och systrar i Sverige och på andra håll i världen men också till muslimer, när man vill flytta bort Kristus? säger Annika Borg till Världen idag.
– Det är inte en biskops uppgift att så tvivel, och inte kyrkans uppgift heller. Det är ett kyrkorum, man kan inte täcka över eller flytta ut Kristus.
Hon menar att det är en märklig inställning att vilja ta bort det som representerar den egna tron för att det kommer andra med en annan tro. Hon tycker också att den teologiska motiveringen där biskopen citerar bibelord om gästfrihet missar målet.
– Teologiskt och exegetiskt är det uppåt väggarna. Att tala om gästfrihet och öppenhet här är att blanda bort korten.
– Förstår man inte dimensionerna i att flytta ut Kristus då hjälper inte bibelcitat. Öppenhet och dialog är inte detsamma som att visa en annan trosriktning att vi kan ta bort vårt när ni kommer. Det är aningslöst och okunnigt."

Fred enda lösningen
- Hemmets Vän - "60 miljoner är på flykt. Aldrig tidigare i historien har det varit så många. Men varför flyr människor? Och vad flyr man till? Varför pratas det inte mer om det? Och varför gör vi inte mer för att lösa orsaken till problemet? Istället blir vi helt blockerade av den förhållandevis lilla del som tar sig över havet för att komma till Europa. Land efter land stänger nu gränserna. Detta samtidigt som antalet flyende ökar för varje dag. I genomsnitt lämnar nu drygt 40 000 männi-skor varje dag sina hem för att påbörja den svåra vandringen mot fred och frihet.
Ta bara Syrien.  När den arabiska våren ledde till demokratiska val i Egypten 2011 ville syrianerna också bli fria. Folket reste sig i protest mot diktatorn Bashar al-Assad, som ärvt maktpositionen i landet. Miljoner demonstrerade. Kraven var enkla. Demokratiska val, frihet och demokrati. Demonstrationerna slogs då ner med kraft och våld, vilket ledde till ett fruktansvärt inbördeskrig, som skördat närmare 300 000 tusen människoliv.
Av Syriens befolkning på 22 miljoner är omkring 12 miljoner – halva befolkningen – på flykt! De flesta är dock kvar i landet, så kallade internflyktingar, ”bara” cirka 4 miljoner har lämnat. De allra flesta av dem finns nu i grannländerna. Drygt 1 miljon i Turkiet. En annan miljon finns i Libanon, ett land inte större än Skåne med 5,5 miljoner invånare. 600 000 finns i Irak, ett land som är mitt i ett eget inbördeskrig och lika många, 600 000, har flytt till Jordanien, som egentligen inte är mycket större än Libanon. Grannländerna klarar helt enkelt inte mer."

Kjennetegnet - Nils-Petter Enstad i Kristelig Pressekontor - Les HER.


It´s Thusday - reflections on Genesis - Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar