Dagens Nyheter

30 okt. 2015

Nyhetsflödet fredag den 30 oktober

UMU-grundaren: Människor i stora skaror lämnar islam
- Dagen - "Kristendomen kommer inte att försvinna från Mellanöstern.Det är Loren Cunningham, som grundat en av världens största missionsorganisationer, övertygad om.Han ser i stället tecken på stor tillväxt.
   Loren Cunningham tillhör den lilla skara människor som varit i världens alla länder. Och trots att han nu är 80 år är han fortfarande ständigt på resande fot för att besöka alla de utposter som organisationen UMU, Ungdom med uppgift har över världen.
   Viljan att sprida evangeliet är obruten hos honom, det märkte man under hans korta besök i Smyrnakyrkan i Göteborg. För en samling pastorer talade han om bibelspridning, något som ligger honom varmt om hjärtat. Ungdom med uppgift samarbetar med andra organisationer för att alla människor ska få möjlighet att läsa Bibeln på det egna språket. Loren Cunningham tror att det målet ska uppnås senast 2033.
— Vi behöver gå på offensiven så att Bibeln kommer ut till vanliga människor i hela världen. Bibeln kan förändra länder, sa han."

Kristus besegrade Asatron
- Nils Lundbäck i Inblick - "De vilda vikingarna här uppe i Norden fick år 830 besök av en frimodig Herrens tjänare. Han hette Ansgar och kom från kejsar Karl den stores rike i nuvarande Tyskland. Kejsar Karls efterträdare hette Ludvig och fick benämningen ”den fromme”. Det var Kejsar Ludvig som sände Ansgar till vikingarnas land.
  Ansgar hade redan som barn upplevelser med Gud, i likhet med den unge Samuel i Herrens tempel under prästen Eli. Ansgar umgicks med den himmelska världen och med Herrens änglar. Redan tidigt i livet blev han klar över sin kallelse att gå till vikingarna, predika Kristus och grunda en kristen församling.
   I vetskap om vikingarnas vilda sinne var han också beredd att bli martyr och ge sitt liv för sin Herre Jesus.
   Han visste ju att man i kyrkorna i Europa bad: ”För nordmännens raseri, bevare oss milde Herre Gud”. En bön från tusenden som också skulle besvaras. Vikingarna skulle besegras av Kristi kärlek.
   Ansgar kom efter många och svåra strapatser till Birka i Mälaren, som var ett av vikingarnas huvudsäten. Där hade de grundlagt en stor handelsplats.
   En av de första som omvände sig var en fogde som hette Hergeir. På sin mark lät han bygga en liten kyrka. Och tillsammans med krigsfångarna som vikingarna tagit i Europa blev Hergeir kärnan i den första församlingen i Birka."

Ålder har i tidigare epoker sällan betraktats som en belastning
- Dan Salomonsson i Världen idag - "Vår tid, och i viss mån kanske alla andra epoker, präglas av attityden att det är just i och med oss själva som det up-to-date och fräscha gör entré. Det som har varit tidigare är mossigt och hopplöst passé. Vi riskerar att uppfatta oss själva som överlägsna alla dem som gått före. Det är anmärkningsvärt hur vår egen tid dyrkar ungdomlighet och nuet. Det som har hänt tidigare är hopplöst ute och det eviga förtigs med en ekande tystnad.
   Med detta ideal blir ju ålder och erfarenhet en belastning. Erfarenheten påminner om det som har varit och ålder påminner om vår dödlighet. Föryngring är parollen som kombineras med en stor portion av åldersförakt. Försöken att hålla åldrandet borta utövas på alla plan. Kanske är det rädslan för det onämnbara, döden, som gör att vi försöker fly in i en evig ungdomstid.
   Ungdomen är en period i livet på lämpligt avstånd från vårt ursprung och bekvämt långt från tanken på att allt en dag tar slut. Tyngdlagens successiva seger över våra kroppar bekämpas med ”push up” och ”stay up”. Det som ändå inte vill ”up” tar plastikkirurgen hand om. Rädslan för åldrandet visar sig på många fronter.
   Paradoxalt nog tränar vi och äter nyttigt för att bli gamla, samtidigt som vi föraktar åldrandet. Åldersnojan, vars milstolpar heter 30, 40 och 50-årskris, är symptom på rädslan för det eviga. Församlingsmiljöerna är inte undantagna. Inte så sällan är det tidsandan som håller i taktpinnen och utlöser stora omgörningsprocesser. Dock leder krampaktiga föryngringsförsök oftast inte till att man attraherar unga. Det enda synliga resultatet är att sextioåringarna skaffar märkeskläder och färgar det eventuellt kvarvarande håret. Kanske att åldersnojan är unik historiskt sett."

Hvorfor konservative kristne blir skyteskive
- Dagen - Les mer HER.

Refugees and Sweden: My perspective PART TWO
- From FSAOF blogg - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar