Dagens Nyheter

17 okt. 2015

Nyhetsflödet söndag den 18 oktober

Vad kan vi lära av väckelsehistorien?
- Stefan Swärd i Världen idag - "1700- och 1800-talet präglades av samhällsomvandlande väckelserörelser, både i Norden, i England och i USA. I USA brukar man nämna Jonathan Edwards och Charles G Finney som banbrytande väckelsepredikanter. I England John Wesley och George Whitefield. Svensk väckelserörelse från 1840-talet och framåt präglades av lågkyrkliga väckelsen med George Scott och Rosenius i spetsen.
   Fanns det något gemensamt drag i väckelseförkunnelsen som vi behöver ta lärdom av i vår tid?
Min bedömning är att väckelseförkunnelsen byggde på reformationens arv, evangeliet var i fokus.
   Evangelieförkunnelsens kärna är att peka på syndens allvar, att alla människor är syndare. Vi har alla gått vilse och ingen av oss klarar av att leva upp till de krav och den standard som Gud ställer.
Guds vrede vilar över synden, Gud kan inte ha gemenskap med orenhet och orättfärdighet. Alla människor ska en dag stå till svars för sina liv inför Gud, skapelsens upphovsman och grundare. Vi ska då dömas enligt våra gärningar.
   Vi är fast i en rävsax. Vi klarar inte av att inte synda, syndens lön leder till döden och den eviga domen.
   Att tona ned syndens och domens allvar, och Guds vrede över synden – då är vi på glid bort från evangeliet. Att hävda att människan är god i sig själv – det är inte en kristen tanke. Är vi goda i oss själva, då behövs inget kors, ingen frälsare, inget evangelium."

”Metoderna är inte heliga – utan budskapet”
- Dagen - "På avstånd – via Facebook och bilder på Instagram – kan Hillsong se ut att vara glamour och yta. Men detta är bara verktyg, säger lead pastor Andreas Nielsen. – Svensken av i dag behöver Jesus. Vi vill visa hur enkelt det är att lära känna honom. Det är vår kallelse.
Vad säger du till dem som varnar för att Hillsong drar åt det framgångsteologiska hållet?
– Vad skulle alternativet vara? Att vi skulle gå bakåt? Att lokaler blir tommare, att äktenskap blir sämre, att vi kan hjälpa färre fattiga?
– Jag tror på att kalla saker för det de är. Är livet tuff så är det tufft. Men vi måste samtidigt kunna säga att Gud är trofast och kan hjälpa. Jesus dog inte för att människors liv skulle gå bakåt utan för att de skulle bli bättre.
– Om du syftar på en slags ytlig självhjälps- och pumpa-på-teologi så har vi absolut inte det. Snarare en balanserad och klassisk pingstteologi, tror jag de flesta som varit här skulle säga."


Webb-TV:Gud blir aldri noen skyldig - episode 4
- Jostein Nielsen - Temaet i denne episoden er: "Herren - min forsørger". Se videon HER.

Was God’s Army destined to fail? Part Four
- TEN YEARS IN RUSSIA - From FSOF blog - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar