Dagens Nyheter

5 okt. 2015

Nyhetsflödet mandag den 5 oktober

Sikta mot lågornas bas
- Per Ewert i Världen idag - "Det finns en minnesregel som brukar inpräntas vid varje kurs i brandsäkerhet. För att effektivt släcka en eld ska insatsen inte riktas mot de skrämmande lågorna. Man ska sikta lägre, mot lågornas bas; där finns eldens källa. Att bara spruta på själva lågorna gör inte stor nytta. Men när man riktar släckningsinsatsen mot rätt mål, så släcks också de lågor som är det synliga uttrycket för branden.
   Detta gäller också på det ideologiska planet. Vår svenska nutid visar ständigt upp inslag som framstår som mycket märkliga, och ofta även djupt motsägelsefulla: Kvinnor som upplevt ett behov av att operera om sig till män, men som ändå ropar på skadestånd över att då inte längre kunna föda barn. Kulturpersoner som tar en insamlingsgala för flyktingar från kulturer med en traditionell familjesyn som tillfälle för en hbtq-demonstration med regnbågsflaggparad. Biskopar som vill gömma undan kristna symboler i kyrkan till förmån för muslimska sådana ifall islamiska sjömän skulle komma på besök.
   Dessa är bara några av den senaste tidens exempel. Det finns fog för att bemöta alla dessa symptom i sak, men än viktigare är att försöka förstå vad som ligger till grund för dem. När vi har ringat in en brands orsak kan vi förstå var flammorna kommer ifrån, och då har vi också en möjlighet att släcka eldsvådan.
   Roten till de normbrytande uttryck som flammar upp i vår sekulära samtidskultur är just den att ingen rot finns! Det sekulariserade Sverige har under många år gått i riktning mot att klippa av alla rötter i form av traditioner och förvärvad livsvisdom. Det har varit ett oklokt vägval."

Hätskhet från normrivarna
-  Felicia Ferreira i Dagen - "I veckan har en unik rättegång fått uppmärksamhet – inte bara i Dagen. Barnmorskan Ellinor Grimmark stämmer Region Jönköpings län för diskriminering då hon nekats arbete för att hon inte vill medverka vid aborter. Rättegångens utfall blir en prövning av hur Sverige ställer sig till samvetsfrihet.
   Det är inte konstigt att frågan upprör känslor. Men vad som är obegripligt är hätskheten från de vanligaste normrivarna som till exempel Aftonbladets ledarkrönikör Daniel Swedin.
   Av honom får vi veta att Grimmark och hennes ombud är en del av en tokhöger, obstruerar och har sektkopplingar . Diskussionerna om samvetsfrihet jämförs med att neka lesbiska vård.
   I stället för att ta utgångspunkt i att aborter många gånger är en svår etisk fråga för både vårdpersonal och berörda kvinnor förs diskussionen genom att svartmåla åsiktsmotståndare och helst kväva dem helt. Ordet åsiktskorridor får verklig innebörd.
   Debatten måste kunna föras på ett plan där tankefriheten är utgångspunkt i stället för smutsiga angrepp där nya livsstilsmissionärer och privata åsiktsmaskiner låter känslorna och föraktet svalla. Tankeförsnävningen är en fara för vår demokrati och handlar inte bara om en enskild tidnings ledar- och kultursidor. Den brer ut sig med höghastighetsfart även i den akademiska världen där allt fler reflekterande livsfrågor utesluts helt eller analyseras utifrån förutbestämda premisser.
   Sverige har Europas mest liberala abortlagstiftning med fri abort upp till nästan halva graviditeten. Då kan barnet höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Barnet kan svälja och känna törst, till och med vinka. Att det kan vara problematiskt att vara med och avbryta en graviditet då är något som ligger nedlagt intuitivt i de flesta människor även om det säkert går att träna bort en del av obehagskänslorna."


THE TRUE VINE -  John 15:1- 8 - Part 2 - Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar