Dagens Nyheter

20 okt. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 20 oktober

"Missionerar för religionsblandning"
- Världen idag - ""Kurs i kristen tro – handlar Koranen om våld och hat eller om kärlek och förlåtelse? Så annonserade S:t Jacobs kyrka i Stockholm en föreläsning med en koranlärare. Stockholms domkyrkoförsamling missionerar religionsblandning, menar prästen och debattören Annika Borg.
   "Eftersom domkyrkoförsamlingen är den församling som får min kyrkoavgift, så blev jag nyfiken på hur en kurs i kristen tro kunde handla om Koranen och sharia", skriver Annika Borg.
   Hon skriver också att det sticker ut att "en lärare i sharia som undervisar i (skattefinansierade) könssegregerade klasser för att lära kvinnor recitera Koranen som just kvinnor ska göra sticker onekligen ut i programmet".
– Det här ligger i linje med de fem domkyrkoprästernas programförklaring på DN Debatt i augusti, där de menade att vi alla tror på samma Gud, säger Annika Borg.
   Torsdagens föreläsning är inte en isolerad händelse, menar hon.
– Man ska nu på olika sätt legitimera islam. Jag är oerhört frågande till vad den här församlingen håller på med. Jag tycker att Ulf Lindgren missionerar för en religionsblandning, säger Annika Borg."

”Utan apostlar saknas spjutspetsen i kyrkan”
- Dagen - "Finns det en osäkerhet inför apostoliskt ledarskap i dag grundat i en rädsla för starka ledare? Det tror Paul Orlenius, föreståndare i Citykyrkan i Stockholm, helt enkelt på grund av att det har funnits avarter.
   Apostoliskt ledarskap har ofta blivit förknippat med hierarki­ och maktmissbruk och pastor Paul Orlenius uttrycker tacksamhet över att en mer biblisk förståelse växer fram i församlingarna nu.
   – Pratar man om tjänstegåvorna i dag så handlar det mer om funktion än titlar och position. Efesierbrevet riktades till hela församlingen, alla lemmar i kroppen, och att vi alla behöver fungera i vår del. Tjänstegåvorna är till för hela församlingen, säger Paul Orlenius."

Helgelsen – del III: Att leva med Jesus i sitt livs centrum
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Vi fortsätter vår vandring genom Efesierbrevets undervisning om ett liv efter Guds vilja. Vi har nu kommit till en vers som får påminna oss om själva grundmotiveringen till varför vi – trots all den vånda som det innebär – har blivit utmanade att ta upp kampen mot vår köttsliga natur: ”Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag” (Ef 4:30).
   Djupast sett är alltså anledningen till att vi som kristna ska bekämpa synden i våra liv att vi inte vill göra Gud ledsen. Att synda är inte bara att skada oss själva och våra medmänniskor – det är också att med tankar, ord och gärningar ta avstånd från den Gud som i Jesus har dött för vår skull. Om vi verkligen älskar vår Herre kommer vi därför att sky synden som pesten.
   Med detta som fundament får vi dock på nytt vända blicken mot de människor som finns i vår närhet. Även här väljer Paulus att ta sin utgångpunkt i vad som rör sig i våra hjärtan. Det är ju här som vi odlar de attityder som i förlängningen får konsekvenser för våra yttre handlingar. ”Lägg bort all bitterhet, häftighet och vrede”, skriver aposteln – här har vi de inre attityderna – och fortsätter: ”allt skrikande och förolämpningar och all annan ondska”. Och vidare: ”Var i stället goda och barmhärtiga mot varandra och förlåt varandra, så som Gud i Kristus har förlåtit er” (Ef 4:31–5:2)."


Jesus tekster Gud for meg
- Agenda 3:16 – "Mennesker har både hvisket i mitt øre og ropt i mitt ansikt: Kan du slutte å synge om og prate om din tro? sier Samuel som de siste årene har vært gjennom en prosess for å finne ut av hvor han selv vil og hva Gud vil med livet hans.

   I sommer tok han først de kongelige og siden nettet med storm da han sang gospel til Guds ære ved prinsebryllupet i Stockholm. Samuel Ljungblahds «Joyful, joyful» gikk som en farsott både i dagsaviser og sosiale medier. I høst er han på Norgesturné med den nye plata The Psalmist....".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar