Dagens Nyheter

12 okt. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 13 oktober

Yoga – ingen neutral ”hälsometod”
- Dagen - "Lärare, elever och föräldrar måste få information om rötterna till den spiritualitet som yoga och mindfulness representerar, skriver Linda Bergling och efterlyser andliga innehållsdeklarationer.
   Under Almedalsveckan fick jag ett traktat i min hand. ”Vet du vad du äter?” var frågan. Hästkött i lasagnen, griskött i kebab. Upprördheten har varit stor över för dålig information när det gäller mat.    När det gäller den andliga innehållsdeklarationen av yoga och mindfulness i skola och vård saknas den i de flesta fall helt och hållet.¨
   Yoga, mindfulness, qigong och Tai chi presenteras oftast som neutrala och sekulära hälsometoder, fastän de har tydliga kopplingar till österländsk andlighet. En för kristna främmande livsfilosofi, människosyn och världsåskådning.
   Mindfulness har sitt ursprung i buddhismen och är det sjunde steget i den åttafaldiga vägen till Nirvana. Buddismen som andlighet har tre tydliga delar, visdomen, etiken och meditationen. Dessa tre delar kan inte skiljas från varandra.
   Yogan har sina rötter i hinduismen och ska föra fram till en andlig förening med världssjälen braman och ge frihet från det karmiska kretsloppet. Yogan innefattar både kroppsliga och andliga övningar. Med hjälp av mantran stoppas tankeflödet för att utvidga medvetandet.
   Qigong och Tai chi är meditationsmetoder med ursprung i taoismen, som syftar till att lösa blockeringar i de så kallade meridianerna i kroppen och komma i balans med den kosmiska energin."

Är Sverige en sekulär sekt?
- Lukas Berggren i Världen idag - "I onsdags kväll sändes den sjunde delen av programmet ”Den enda sanna vägen” i SVT. I presentationen av programmet står det att läsa: ”Vem vill vara med i en sekt? Hur är det att leva som troende i ett strängt religiöst samfund? Och vad händer om man vill lämna gemenskapen?”. Scientologikyrkan, Moonrörelsen och Jehovas vittnen finns bland annat med i programmet. Men nu också Livets ord. En del har påpekat att programmet aldrig uttryckligen kallar Livets ord för en sekt. Må så vara, men genom att klumpa ihop dem med verkliga sekter och genom att introducera programmet på ovan nämnda sätt medverkar man förstås till att befästa sektstämpeln. Sällskapet och sammanhanget gör intentionerna tydliga. Alldeles nyligen svingade även Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin sektstämpeln mot Livets ord.
   Det blir aningen magstarkt att titta på programmet. Man kastas mellan berättelser om rena fritagningsförsök från Moonsekten, till en pastors (Livets ords pastor Joakim Lundqvists) tålmodiga försök att förklara för en Public Service-journalist att kristna faktiskt tror att Gud kan kommunicera till människor. Fråga vilken frikyrkopastor som helst, och du lär (förhoppningsvis!) få samma svar. Det krävs en god portion av religiös analfabetism för att ställa en pastor till svars för att han tror att Gud kan tala."


Når det kommer til Israel; ikke stol på store mediehus - Nyheter från Israel - Les mer HER.


Was God’s Army destined to fail? Part Two - TEN YEARS IN RUSSIA -  From FSAOF.blogspot.com - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar