Dagens Nyheter

4 okt. 2015

Nyhetsflödet söndag den 4 oktober

Två israeler knivmördade i Jerusalem
- Paul Widén i Nyheter från Israel - Två israeliska män dödades och en kvinna skadades svårt under lördagkvällen i Jerusalems gamla stad när en palestinsk terrorist gick till attack mot dem med en kniv. En tvåårig flicka skottskadades i benet under oklara omständigheter i samma attack, men hennes tillstånd uppges inte vara livshotande. Tillskyndande polis sköt ner gärningsmannen, som dog en kort stund senare av sina skador.
   De två dödsoffren, Nechemiah Lavi (41) och Aharon Benita (24) hade just avslutat kvällsbönen vid Västra Muren och var på väg hem när de attackerades. Kvinnan och barnet som skadades uppges vara Benitas fru respektive dotter. Paret hade ytterligare en dotter som befann sig på platsen under attacken men som undkom utan skador.
   Bara några minuter innan attacken uppdaterade terroristen Muhannad Shafeq Halabi sin Facebookprofil. ”Alla sätt att skydda al Aksa är lagliga”, skrev han. ”Den tredje intifadan har börjat”

Mona Walter vägrar tiga
- Dagen - "Konvertiten Mona Walter och organisationen ”Set my people free” planerar en manifestation för religionsfrihet i Stockholmsförorten Rinkeby i morgon. Men det var nära att den inte blev av.
Walter blev nyligen uppmärksammad efter ett inslag i SVT:s Aktuellt som handlade om radikalisering i svenska förorter. Hon och reportern blev då bortjagade och några av männen Walter mötte kallade henne ”hora” och sa att ”detta är inte Sverige”.
Men i morgon kommer hon tillbaka till Rinkeby.
– Vi ska ha en demonstration för att uppmärksamma att vi har religionsfrihet i Sverige. Många vet inte om det.
– De vet heller inte att man kan byta religion utan att bli straffad.
Det var dock nära att manifestationen inte blev av alls. Polisen ville först hänvisa Mona Walter till stadsdelen Rissne i Sundbyberg. Men för henne var det viktigt att vara just i Rinkeby.
– Det beror på att det lever många muslimer som inte vet om sina rättigheter där. Deras ledare berättar inte för dem att man får byta religion. Jag kommer att rikta kritik mot sharia­lagen som dömer människor till döden."

Problemet Jesus
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Det är inte många dagar sedan domprosten i Stockholm, Hans Ulfvebrand, på DN Debatt deklarerade att Jesus inte är enda vägen till Gud. I veckan skrev så biskop Eva Brunne på stiftets webbplats att hon i toleransens namn vill anpassa Sjömanskyrkan i Frihamnen till islam. Hon vill ta bort de kristna symbolerna och markera riktningen mot Mecka. Syftet skulle vara att kyrkan på så sätt blir mer inbjudande för besökande muslimska sjömän.
Det är inte utan att en undrar hur det är fatt med den kristna tron i kyrkan i huvudstaden. När Brunne vill bära ut korset ur kyrkan är det alltså – med Svenska kyrkans egna ord – ”det kristna tecknet, symbolen för hoppet, vändpunkten från död till liv” hon bär ut. Hur kan man vilja undanhålla någon det? Hur kan symbolen för vändpunkt från död till liv vara ett toleransproblem för en kristen? Svenska kyrkan bekänner i sina egna skrifter, att Jesus Kristus är mänsklighetens befriare och att tro på honom är att tro på uppståndelsen, vändpunkten. Om muslimen ska undanhållas Jesus, som Brunne menar, betyder det antingen att Brunne inte önskar muslimen Jesu befrielse, eller att Jesu befrielse inte för något gott med sig för muslimen. Och om Jesus inte är något att ha för muslimen, då är Jesus inte något för någon människa över huvud taget.
När Stockholms stift nu önskar anpassa Sjömanskyrkan till muslimsk tro och praxis visar det kanske att Jesus är och förblir en stötesten, oavsett tid (Matteus evangelium 13:57). Klart är att Jesus inte behöver Stockholms stift men stiftet behöver Jesus mer än någonsin."

THE WILD VINE - Part 1/3 by Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar