Dagens Nyheter

15 jan. 2016

Nyhetsflödet fredag den 15 janusri

Ruth Nordström: Sexuella övergrepp måste förebyggas
- Världen idag - "De sexuella massövergreppen mot kvinnor under nyårsafton i Köln har sänt en chockvåg över Europa. Nästan tusen män utsatte över hundra unga tjejer och kvinnor för sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp....
   Jönköpingspostens Lars Anders Johansson kontrar i en krönika den 8 januari: "Det är inte strikt sexualmoral som får män att bete sig som grobianer mot främmande kvinnor. Moral är det som hindrar oss från att bete oss på förkastliga sätt, även i de fall det inte är förbjudet" och avslutar: "Problemet är inte för mycket moral, utan för lite."
   Jönköpingspostens krönika träffar huvudet på spik. Ofta framställs etik och moral som negativt påtvingade normer och religiösa traditioner. Etik handlar i själva verket om hur vi människor bör bete oss mot varandra för att vi skall kunna leva ett människovärdigt liv. Jesus sammanfattar den kristna etiken i den gyllene regeln: "Allt vad ni vill att människor skall göra för er, det skall ni göra för dem."

Varför slutar 700 pastorer?
- Christian Mölk i Inblick - "Varför slutar många pastorer sin pastorstjänst i förtid? LifeWay Research har gjort en undersökning bland 734 pastorer och kommit fram till en del intressanta resultat.
   De största problemen som leder till att en pastor slutar verkar vara brist på ledighet, ingen hjälp med själavården och en oklar uppfattning om vad som förväntas​. Nästan alla pastorer slutar antingen pga "förändring i kallelse", "konflikt i församlingen" eller "utbrändhet".
   Rent generellt visar undersökningen att de flesta pastorer upplever att deras församling har orimliga förväntningar på dem samtidigt som de har svårt att säga nej till dessa förväntningar. Dessutom får de inte mycket ostörd tid med familjen och känner sig ofta isolerade. 84 % av pastorerna känner att de är i tjänst 24 timmar om dygnet."

Hög tid att uppvärdera den lokala troendeförsamlingens betydelse
- Hemmets Vän - Att fullfölja friförsamlingsrörelsens reformatoriska arv betyder inte att man tar avstånd från Jesustroende bröder och systrar inom kyrkoorganisationer av olika slag men vi hävdar att det inte är medlemskapet i en viss kyrka som identifierar oss som kristna – det är tron på Kristus allena.” Det skriver Sven Nilsson med tanke på det kommande 500-årsjubileet av den reformatoriska väckelserörelsen."


Jeg er nødt til å snakke om kjælighet
Fra Jostein Nielsens blogg etter bombeangrepet i Istandul - Les HER.


Frelsesarmeen og fredsprisen
- Nils-Petter Enstad i Vårt Land -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar