Dagens Nyheter

5 jan. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 5 januari

Stefan Swärd: Tid för uppvaknande
- Världen idag - "Vi har nu passerat ett nytt årsskifte. Det är vanligt att vi då utvärderar och ger löften, och funderar över förändringar och nystart. För oss kristna är det naturligt att stanna upp och söka Guds vilja och ledning inför året som kommer. Kristus är huvudet för församlingen och den levande kristna kyrkan hör hans röst och lever i den profetiska uppenbarelsen. Jesus talar till oss genom Guds ord, men exakta prioriteringar, målsättningar och fokus får vi genom att Jesus talar direkt till församlingen. Den profetiska gåvan och tjänsten har ett särskilt ansvar att fånga upp Guds tilltal till oss kristna just nu.
   I min förra ledare skrev jag om Jesu liknelse om de tio jungfrurna. För många år sedan och i pingstväckelsens barndom var det ett vanligt tema i predikningar, dock ganska sällsynt under senaste halvseklet. Budskapet i denna liknelse är mycket allvarligt. Vi närmar oss stunden för Jesus att möta sin brud för bröllop."

Vatikanstaten samverkar med Palestina
- Dagen - "Vatikanens första avtal med palestinierna har - trots israelisk kritik - trätt i kraft, meddelar påveämbetet.
   Vatikanstaten erkände Palestina som en självständig stat i februari 2013. Och i juni skrevs den nya överenskommelsen, som behandlar Katolska kyrkans verksamhet på palestinsk mark, under."

Återfödelsetanken dog visst ganska snabbt
- Per Ewerts blogg - "Julhelgen är en tid för andra ting än debatt och pennfäktande, så jag har med avsikt avstått från att skriva något om julaftonens debattartikel i SvD av biskop emeritus Bengt Wadensjö om reinkarnationstanken som ett moderiktigt förnyelsedrag för Kyrkan. Glädjande nog har istället andra tagit upp pennan under juldagarna. Det behövdes, kan man säga.
   Jag vill inte framstå som överdrivet polemisk, men Wadensjös text om reinkarnation kan ha varit den sämsta debattartikel jag läst någonsin. Det brister på varje upptänkligt sätt: Dels gör han en fullständigt horribel bibelutläggning där han förklarar: ”Det finns flera belägg i Nya testa­mentet som bara [min kursivering] kan tolkas som att Jesus räknade med reinkarnationen.” Påståendet är så dumt att det knappast ens förtjänar att bemötas. Även tolkningen av Johannes Döparens uppdrag, så som det förmedlas både profetiskt i GT och i evangelierna är så snedvriden att man misstänker att Wadensjö helt enkelt vantolkar med flit."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar