Dagens Nyheter

8 jan. 2016

Nyhetsflödet fredag den 8 januari

Lukas Berggren: Tolerans stavas samvetsfrihet
- Världen idag - "Tolerans har blivit ett honnörsord i den svenska, stundtals rätt självgoda, debatten. Vår självbild säger oss att vi är stolta över hur vidsynta, gränsöverskridande och normkritiska vi är. Att inte ha några synpunkter på andras livsval eller sociala experimentlusta är närmast en dygd i vår tid. Vi förväntas tyst respektera, eller ännu hellre berömma, den som river alla barriärer och gör upp med "förlegade" normer. Särskilt ska vi gilla sådant som spränger gränser på sexualitetens, reproduktivitetens och familjebildningens område. Allt är tillåtet och ingen får ha synpunkter på andras aktiva, personliga val. De frigjorda gränssprängarna hamnar i morgonsofforna, medan de trista gränsbevakarna manövreras ut eller hårdbevakas i medierna.
   Tankemönstret spiller över på politikens område. Den som har etiska invändningar mot de senaste trenderna inom sexualitet, reproduktivitet och familjebildning betraktas som inskränkt och bakåtsträvande. Skattesatser, bidragsnivåer och varje annat politiskt område stöts och blöts, ibland till leda. Men den som dristar sig till att ha synpunkter på abortlagstiftning, könsbyten, insemination för lesbiska par, könsneutrala äktenskap eller sexualundervisningens utformning (som vi med självklarhet har lagt ut på entreprenad till lobbyisterna och kondomförsäljarna i RFSU), får finna sig i att stämplas hårt och skoningslöst."

Guds kallelse inför 2016
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Europa har just avslutat ett dramatiskt år. För Sverige som land kanske det mest omvälvande på decennier. Av allt som skett är flyktingsituationen den helt dominerande händelsen. 2015 blev året då svensk flyktingpolitik gjorde en U-sväng. Från Stefan Löfvens ”mitt Europa bygger inte murar” i september till ”vi har varit naiva” och Anna Johanssons ID-kontrollkrav över Öresund i december. Beslutet har skapat stor oro bland tågresenärer och arbetspendlare. Alla direkttåg mellan Sverige och Köpenhamn är inställda. Den som vill resa från den svenska sidan till Danmarks huvudstad får nu stiga av på stationen på Kastrups flygplats, identifiera sig och byta tåg. Det är som om 1950-talet kom tillbaka....
   När vi nu skriver januari 2016 bor det 150 000 fler människor från andra nationer här än vid motsvarande tid förra året. Enligt Migrationsverket det högsta antal flyktingar som Sverige någonsin tagit emot under ett år. Det är lika många som Uppsala kommuns invånare. Eller samma antal personer som bor i Linköping och Luleå sammanlagt. Dessa människor finns nu på lägergårdar, campingar och till och med färjor. Boendelösningarna är akuta och givetvis inte hållbara över tid. Redan nu ser vi hur barn far illa, och våld och misshandelsincidenter tilltar bland uttråkade och  krigstraumatiserade asylboende."

”Mina böcker är böner till Gud”
- Dagen - "Vid sidan av Ibsen är han den mest spelade dramatikern i dag, och nyligen belönades han med Nordiska Rådets litteraturpris. Som ung tog Jon Fosse avstånd från den bönhusmiljö han växte upp i – men i dag är han katolik.
   Den norske dramatikern, romanförfattaren och poeten Jon Fosse är inte bara oerhört produktiv. Hans 30 pjäser är översatta till en mängd språk, och är vid sidan av Ibsen den mest spelade dramatikern med över 100 premiärer per vecka världen runt.
   Fosse har belönats med en rad litterära priser. Nu senast alltså det prestigefyllda Nordiska Rådets litteraturpris. Han nämns ofta som kandidat till nobelpriset i litteratur.
   Avsmak för kyrkan
Jon Fosse växte upp i en som han själv beskriver det sträng kyrklig miljö, som han tidigt tog avstånd ifrån. I Kristeligt Dagblad (19 december) berättar han om hur han fick avsmak för både kyrkan och prästerna.


Lite profit når Frelsesarmeen driver asylmottak
- Korsets Seier - Landsgjennomsnittet ligger på 781 kroner pr. person i døgnet. Frelsesarmeen driver til 429 kroner. Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar