Dagens Nyheter

16 jan. 2016

Nyhetsflödet lördag den 16 januari


Radikala queerteorier i skolan
- Dagen - "De strategier som nu håller på att lanseras i svenskt skolväsende handlar om att all identitet och sexualitet är att betrakta som flytande. Det bör problematiseras, skriver Olof Edsinger och Stefan Gustavsson.
   Just nu pågår ett socialt experiment i svensk förskola och skola, som vi som kristenhet har all anledning att problematisera. Det kallas för ”normkritisk pedagogik”, och lanseras på bred front av RFSL, RFSU och ett antal statliga myndigheter.
   Sin grundläggande inspiration hämtar man från queer-rörelsen, och det man vänder sig emot är normbildning i allmänhet och heteronormativitet i synnerhet. Allt tal om ”normalt” och ”onormalt” ifrågasätts, och inte minst den så kallade tvåkönsnormen hamnar konstant i skottgluggen – alltså tanken på att mänskligheten i huvudsak kan delas in i två olika kön."



Wallströms enfaldsgemenskap
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Bara en månad efter sitt senaste kontroversiella Israel-utspel har Sveriges utrikesminister Margot Wallström än en gång hamnat i hetluften efter att i en interpellationsdebatt i Riksdagen den 12 januari ha krävt en utredning av Israels agerande under den pågående palestinska våldsvågen. På grundval av ett uttalande av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad Al Hussein menade Wallström Israels självförsvar ”har angivits vara oproportionerlig så till den grad att utomrättsligt dödande starkt kunde misstänkas”. Wallström fördömde visserligen också allt palestinskt våld mot israeler, men detta våld såg hon ingen anledning att utreda. Det var enbart Israels självförsvar som bekymrade henne."

Ropet från de förtryckta har nått oss – vilket blir vårt gensvar?
Per Ewert i Opinionsbloggen - Open Doors sammanfattar ännu en gång de samlade förföljelserna mot världens kristna i den årliga World Watch List. Det är svårt att hitta tillräckligt starka ord för att göra rättvisa åt rapportens innehåll. Situationen är mycket, mycket allvarlig. Nivån av förtryck är historiskt hög, och har dessutom ökat väsentligt under förra året, visar World Watch List 2016. (För mer djupgående info om den vetenskapliga metod som Open Doors forskningsavdelning använt, se här.)
   Från många av världens länder hörs nu ropet från utsatta människor. De ropar på hjälp och stöd mot förtryck, våld och ständig skräck. Ska omvärlden än en gång ta på sig den kollektiva skulden att stänga sina ögon och öron? Eller ska världens opinionsbildare och ledare till slut välja att resa sig till ett verkligt försvar för världens mest utsatta grupp – de kristna?"


Tryggheten hotad
- Hemmets Vän - "Är svenska medborgare trygga på gator och torg?  Svaret är inte ett givet ja. Den stora musikfestivalen We are Stockholm i Kungsträdgården förra sommaren när ett stort antal kvinnor blev ofredade av unga män hjälper inte trygghetskänslan. Misstankar gror om polisen kan hantera konflikter när många samlas till olika evenemang. Det är ytterst allvarligt om rättstryggheten ifrågasätts. Men om fruktan, fördomar, brist på civilkurage får slå rot krackelerar samhälls­tryggheten.
  Fenomenet är internationellt. I Köln på nyårsnatten fick polisen in 500 anmälningar av kvinnor som antastats av berusade män och polisen kunde inte hantera situationen.  När sedan händelser som dessa används för att späda på främlingsfientlighet blir det ännu allvarligare. Bilden är inte svartvit.
  Förr var människors erfarenheter av trygghet främst på mindre orter oantastad. Man kunde åka hemifrån utan att låsa bostaden. Vi inser att tiderna förändrats, hårdhet, misstänksamhet och otrygghet växer.
   Med 2015 års chockartade terrorhandlingar och hot om terror också i Europa i minnet, blir det inte lättare för många att avslappnat tala om att ”allt är väl”.


20 nye frelsessoldater i Bergen
- Från Norge Idags papirutgave - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar