Dagens Nyheter

18 jan. 2016

Nyhetsflödet måndagen den 18 januari

Veckans viktigaste nyhter från Omni.se

 

Skandaler på rad inom förbundet Kommunal

 INRIKES Kommunal har spekulerat bort hundratals miljoner på krog- och konferensverksamhet. Det avslöjade Aftonbladet i sin granskning och flera skandaler följde. Bland annat har ledningen bott på förbundets hotell utan att betala för sig. 700 medlemmar lämnade Kommunal varje dag när skandalen rullades upp och kassören Anders Bergström avgick.

Wallström hyrde lägenhet via Kommunal

 POLITIK På fredagen uppdagades att utrikesminister Margot Wallström (S) fått hyra en lägenhet i Stockholms innerstad av Kommunal. Förbundet har samtidigt inte släppt någon lägenhet till den kommunala bostadskön på 15 år. Wallström hävdade upprört att hon krävt garantier av Kommunals ordförande Annelie Nordström om att hon inte gått före i någon bostadskö. Flera analytiker menade att Wallström borde visat större omdöme och skaffat en lägenhet på annat sätt.

Omvärlden lyfte sanktionerna mot Iran

 UTRIKES Efter 13 års dödläge mellan Iran och resten av världen kom beskedet sent på lördagskvällen: Iran har uppfyllt sin del av kärnavtalet de ingått med världsmakterna – och EU och USA hävde därmed sanktionerna mot landet. Iran och USA utväxlade också fångar med varandra, däribland Washington Post-journalisten Jason Rezaian som får åka hem till USA.

Vikander och ”Hundraåringen” kan få Oscars

 KULTUR Svenska skådespelerskan Alicia Vikander nomineras till en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Det stod klart när nomineringarna offentliggjordes på torsdagen. Vikander nomineras för sin medverkan i ”The Danish Girl”. Svenska filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” nomineras också, till priset för bästa smink och peruk.

Många döda i hotell-attack i Burkina Faso

 UTRIKES 28 personer uppges ha dödats när al-Qaida-anslutna islamister attackerade ett hotell i Burkina Fasos huvudstad Ougadougou på fredagen. Minst 18 nationaliteter ska ha funnits bland dödsoffren. Över 150 människor räddades när säkerhetsstyrkor stormade hotellet. Det finns inga uppgifter om att svenskar befunnit sig på hotellet.

Margot Wallström inte välkommen i Israel

 UTRIKES Sveriges utrikesminister Margot Wallström får inte besöka Israel. Det meddelade israeliska UD i onsdags och hävdade att Wallström ”uppmuntrar och stödjer terrorism”. Beslutet föregicks av att Wallström efterlyst en oberoende granskning av huruvida israeliska styrkor dödat utan rättslig grund.

Bowie och Rickman dog i cancer

 KULTUR På måndagsmorgonen kom beskedet att David Bowie avlidit vid 69 års ålder. Världsstjärnan förlorade en 18 månader lång kamp mot cancer, en sjukdom få visste att han hade. Två dagar tidigare hade han släppt sitt sista album. På torsdagen dog den brittiske skådespelaren Alan Rickman, känd från filmer som Harry Potter, Love Actually och Die Hard.

Volkswagen bedrägeriutreds

 EKONOMI Det fortsätter storma kring Volkswagen. På tisdagen meddelade Riksenheten mot korruption att en förundersökning inletts mot företaget om bland annat grovt bedrägeri.
– Det är ingen konkret detalj som har avgjort, det är snarare mängden av information som gjort att jag kommit fram till att det finns anledning att göra en undersökning även i Sverige, sa chefsåklagaren Alf Johansson till TT.

EU inleder granskning av Polen

 UTRIKES EU-kommissionen beslutade på onsdagen att inleda en granskning av om Polen åsidosätter EU:s grundläggande värderingar. Granskningen gäller i första hand den nya regeringens agerande gentemot landets författningsdomstol.

Svenskt brons i junior-VM

 SPORT Sverige vann brons i damernas junior-VM på fredagen, efter seger över Ryssland i en dramatisk match som slutade 2-1. Bronsmedaljen innebär en flygande start för nya förbundskaptenen Ylva Lindberg, den första kvinnliga i svensk ishockey.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar