Dagens Nyheter

25 jan. 2016

Nyhetsflödet måndag den 25 januari

Veckans viktigaste nyheter från Omni.se

Nya katastrofsiffror för Socialdemokraterna

 POLITIK Socialdemokraterna får sitt lägsta väljarstöd någonsin. 23,2 procent skulle rösta på S om det var val i dag, enligt en ny Sifoundersökning.
– Nu pratar vi inte ens om Juholtsiffror längre, sa Sifochefen Toivo Sjörén.
Trots att Moderaterna får 25,6 procent av väljarstödet och därmed blir största parti är det inte bara glada nyheter för Anna Kinberg Batra.
”Det interna trycket att fälla regeringen ökar för varje dag. Samtidigt är Alliansen mindre samlad än den varit sedan den bildades”, skrev GP:s Gunilla Grahn-Hinnfors.

Margot Wallströms lägenhetsaffär utreds

 POLITIK Var det att betrakta som en muta när Margot Wallström fick ett hyreskontrakt av fackförbundet Kommunal? Det ska Riksenheten mot korruption nu utreda.
– Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat, sa utrikesministern.
– Hon är väldigt kaxig. Vi får se om hon fortsätter med den attityden, sa SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. 

Kommunals ordförande avgår – i maj

 EKONOMI Skandalerna har avlöst varandra inom Kommunal och 10 000 medlemmar har lämnat förbundet. I veckan meddelade ordföranden Annelie Nordström att hon skulle ta sitt ansvar och avgå, men först vid kongressen i maj. Fram tills dess säger hon sig bland annat ha som mål att rensa upp i den ”osunda kultur” som funnits i förbundet.

Ryssland ska ha uppmanat Assad att avgå i Syrien

 UTRIKES Rysslands president Vladimir Putin ska ha uppmanat Syriens president Bashar al-Assad att avgå. Något som den syriske diktatorn ilsket ska ha avvisat. Den uppgiften publicerade Financial Times i veckan. Kreml dementerade bestämt uppgifterna.

Svenskar i Kina ”erkände” i tv

 UTRIKES På kort tid har två svenskar som gripits i Kina, Peter Dahlin och Gui Minhai, uppträtt i tv och där tagit på sig brott. ”Erkännandena” har fått stor internationell uppmärksamhet och ifrågasatts för att vara uppenbart framtvingade.
– Det är helt oacceptabelt att man tvingar dem att paradera. Vi använder alla våra diplomatiska kontakter för att försöka få så mycket information som möjligt, sa utrikesminister Margot Wallström.

Terrorutpekad kräver miljonskadestånd

 INRIKES Muthanna Majid, som i november greps misstänkt för förberedelse till terrorbrott och sedan rentvåddes helt, kräver staten på skadestånd. Majid vill ha en miljon kronor i ersättning. Om sitt liv i dag säger han att det är ”lite bra, och lite dåligt”.

Brittisk rapport: Putin godkände troligen giftmord

 UTRIKES Enligt en brittisk rapport som presenterades på torsdagen ”godkände troligen” Rysslands president Vladimir Putin giftmordet på ex-agenten Aleksandr Litvinenko i London 2006. Enligt Ryssland är rapporten ”politiskt motiverad” och partisk.
– Vi beklagar det faktum att ett rent brottmål politiserats och försämrar våra bilaterala relationer, sa en talesperson för det ryska utrikesdepartementet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar