Dagens Nyheter

22 jan. 2016

Nyhetsflödet fredag den 22 januari

IS har förstört Iraks äldsta kloster
- Dagens Nyheter - "Det har stått på en kulle nära Mosul i 1.400 år. Nu visar satellitbilder att terrorgruppen Islamiska staten, IS, har jämnat Iraks äldsta kloster med marken.  
Det är Sankt Eliasklostret i Mosul i Irak som fallit offer för IS framfart. Klostret grundades år 595 och räknas som det äldsta i Irak. Nu, efter 1.400 år, ligger klostret i ruiner.
   Händelsen visar åter hur IS förföljer kristna och försöker utplåna kristna traditioner. IS har attackerat tusentals kristna i Irak och Syrien, tvingat dem att konvertera till islam eller att fly, skriver BBC."

Tala tydligt om förföljelse
- Annika Ahlefelt i Sändaren - "Kristna är den grupp som förföljs mest i världen, och det blir hela tiden värre. Det konstaterar organisationen Open Doors i sin årliga statistik över religionsförföljelser.
   Intoleransen har många orsaker. Allt från galna diktatorer till sekulära extremister. Men det är extrem islamism som utan jämförelse står för den övervägande delen av våldet, konstaterade Peter Paulsson,  generalsekreterare för Open Doors.
   Listan över de länder där religionsförföljelserna är värst toppas som vanligt av Nordkorea, men sedan följer nio muslimska länder: Irak, Eritrea, Afghanistan, Syrien, Pakistan, Somalia, Sudan, Iran och Libyen."

Per Ewert: När en kristen ledare faller
- Världen idag - "Tommy Dahlman är en av landets mest kända kristna profiler, både som förkunnare och medieröst. Han är uppskattad av många, men har också sina belackare. När en person i en sådan ställning avslöjas med rattfylleri är frågor och reaktioner oundvikliga.
   Mediedrev i sekulära medier följer ofta en viss dramaturgi. Journalister söker med ljus och lykta efter nya felsteg i en jakt som sällan slutar för­rän bytet är fällt och makthavaren har lämnat sin post eller åtminstone krälat ordentligt i stoftet. Kristna medier bör dock drivas av djupare bevekelsegrunder. Deras uppdrag är inte att gräva fram snaskiga avslöjanden för att skapa sensation, utan att förmedla sanningen på ett sätt som kan bygga upp.
   En kristen grundhållning prövar människans gärningar i två steg. Det ena är det rent juridiska. Grovt rattfylleri är ett allvarligt brott som normalt får fler konsekvenser än den rättsliga processen. Men en kristen prövning innehåller också den dimension som kallas synd, där våra gärningar vägs inte bara mot lagen utan mot Guds vilja."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar