Dagens Nyheter

21 jan. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 21 januari

Siewert Öholm: Wallström, Palestina och Kommunal
- Världen idag - Det tycks inte vara någon ände på regeringen Löfvens bekymmar. En del av dem vore orättvist att ge honom hela skulden för. Andra är det helt uppenbart att statsministern själv bär det yttersta ansvaret för. Exemplet på det senare är hur utrikesminister Margot Wallström blivit synonym med bristande diplomati, ogenomtänkta uttalanden och, de senaste dagarna, också korruption och mygel.
   Vill man vara ärlig, måste man ändå konstatera att de problem statsministern ställts inför under sitt första regeringsår är helt unika. En annan sak är hur han har hanterat dem. Sammantaget är dock statsministern personligen ansvarig för hela regeringen. Hur klantiga ministrar han än rekryterat. Därför är Wallström fadäser också Stefan Löfvens ansvar.
   Att göra Löfven och minoritetsregeringen ansvarig för den europeiska flyktingkrisen är inte ärligt. Omfattningen överraskade alla. Ansvaret för den dåliga förberedelsen inför den akuta krisen måste delas mellan flera regeringar, Persson, Reinfeldt, Löfven. Förmodligen har vi inte alls sett slutet på de bekymren, även om regeringen, mitt i sin egen splittring mellan S och MP, vidtagit åtgärder som de trots allt måste ha erkännande för."

Säg nej till niqab i skolan
- Eli Göndör i Dagen - "Sverige måste vara ett samhälle som tydliggör vad det är människor förväntas integrera sig i.
   Frågan om det är förenligt med skollagen att lärare bär den heltäckande slöjan niqab i skolan har återigen aktualiserats.
   I en ledarkrönika i GT argumenterar Csaba Bene Perlenberg för föräldrarnas rätt att se vem som arbetar med deras barn. I Expressen diskuterar Sakine Madon betydelsen av att följa läroplanen som ska ”motverka traditionella könsmönster och könsroller” och i Svenska Dagbladet för Hanna Gadban ett längre resonemang om hur skolverkets motsägelsefulla rekommendationer från 2003 respektive 2006 bör förstås. Å ena sidan ska lärare med rektors stöd kunna förbjuda niqab å andra sidan, förhindrar bestämmelser om diskriminering ett generellt förbud mot heltäckande slöja."

Stephen Hawking: ”Mänskligheten hotad"
- Dagens Nyheter - "Mänskligheten hotas av en rad saker som vi själva är orsaken till och är därför på väg att göra ”självmål”. Vi kan överleva jordens undergång om vi lyckas bygga upp nya samhällen i andra världar."

rupebas kommentar: Är det inte det Bibeln har fökunnat i några tusen år: Den här jorden har ett slut. Det ska komma en ny himmel och en ny jord. Vi kan överleva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar