Dagens Nyheter

19 jan. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 19 januari

Om bibelsyn – några korta reflektioner
- Stefan Swärds blogg - "Handlar inte bibelsyn ytterst om vår inställning till Bibeln som Guds ord? Ser vi den som trovärdig, Guds tilltal och uppenbarelse? Litar vi på Bibeln? Eller betraktar vi Bibeln med kritisk uppmärksamhet och kritiska glasögon?
   Den bibeltroende hittar också sådant i Bibeln som man inte förstår. Men på grund av att man tror att det är Guds ord skulle man inte komma på tanken att börja problematisera Bibeln. Man ser inte att bristen finns hos Bibeln utan hos mig som bibelläsare, som har begränsad kunskap, och förhoppningsvis ska växa till i insikt. Det finns fortfarande mycket jag inte förstår i Bibeln, men jag tror att min begränsade kunskap är så väldigt mycket mer begränsad än Guds, och jag tror att Bibeln är Guds ord, så jag räknar med att det ska klarna det jag inte förstår, i vissa avseenden kanske först in i evigheten.
   Menar man att problemen ligger i Bibeln har man distanserat sig från bibeltron och tron på Bibelns trovärdighet.
   Bibeln är oerhört relevant och aktuell, att bygga sitt liv på Bibelns löften är att bygga sitt liv på den fasta grunden.
   Teologer som ägnar sig åt att kritisera, underminera och problematisera Bibeln har seglat långt bort från en bibelsyn som präglat levande kristendom och väckelserörelsen."

Möt munken som bor i Georgiens mest avskilda hus
- Omni - "Klippan skjuter upp som en kraftig kolonn mot den blå himlen. I 20 år har munken Maksim bott på toppen av den 40 meter höga Katschipelaren i västra Georgien. Om han vill åka och handla måste han först klättra nedför en brant stege och sedan vandra fem kilometer genom det vackra landskapet, skriver Daily Mail.
   Det var efter ett fängelsestraff som Maksim bestämde sig för att komma närmare Gud och ta sin tro till nya höjder. Bokstavligt talat. Ensam flyttade han upp till klostret på berget, som kallas Georgiens mest avskilda bostad."

Adaktusson till attack mot Diakonias Israelutspel
- Dagen - "En organisation som visat förståelse för utrikesministerns hållning är den kristna biståndsorganisationen Diakonia. Tillsammans med fyra folkrättsexperter skrev de innan jul en debattartikel i Aftonbladet där de skrev att ”gatuavrättningar kan ha förekommit”.  De menade att många seriösa rapporter pekar på det.
   Nu, nästan en månad senare, ger sig KD-politikern Lars Adaktusson in i leken.
- Israels självförsvar är alltså ett större problem än vågen av knivattacker mot oskyldiga civila. Talande, skriver han på Twitter, där han går i polemik med Diakonia utifrån debattartikeln."

Johan Lundell: ”Normer bryts inte; de byts”
- Världen idag - "I åratal har vi fått läsa och höra slagorden om att "våga bryta normer". På arbetsplatser, i hemmen, på skolorna och i företagen; överallt har det manats till kamp för att bryta normer som ett fåtal, även om de råkar vara lite fler just i Sverige, anser vara förlegade.
Nu är det ju så att detta med att "bryta" normer är lite missvisande.
Normer bryts inte; de byts.
   När bibliotekspersonals, förskolors eller tandläkares instruktioner ändras så att de inte längre ska fråga barnen om deras mamma, pappa, bror eller syster, utan istället använda könsneutrala begrepp; då har en norm bytts ut mot en annan. När man medvetet försöker få pojkar att leka med dockor har det skapats en ny norm."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar