Dagens Nyheter

11 jan. 2016

Nyhetsflödet måndag den 11 januari

Den gångna veckans viktigaste nyheter från Omni


Omtvistat id-krav blev tvång för resor till Sverige
● INRIKES I måndags infördes det nya kravet om id-kontroller för resor från Danmark till Sverige med tåg, båt eller buss. De nya reglerna har varit hett omdiskuterade men det stora pendlarkaoset tycks hittills ha uteblivit. När en grupp aktivister under lördagen anordnade en protestaktion mot kontrollerna tvingades det danska tågbolaget DSB att tillfälligt stoppa tågtrafiken till Sverige.
 


Tårögd Obama vill skärpa vapenlagar 
● UTRIKES I ett känslofyllt tal lanserade Barack Obama en rad nya vapenlagar som han har som avsikt att få igenom. ”Varje gång jag tänker på de där ungarna blir jag arg”, sa Obama, apropå 20 lågstadiebarn som dödades i Connecticut 2012. Presidenten skrädde inte orden när han beskrev ”vapenlobbyns lögner” och att särintressen ”håller kongressen gisslan”. Obama vill bland annat få igenom utförligare bakgrundskontroller och vapenförsäljare ska tvingas registrera sig.
 

Merkel vill skärpa flyktingpolitik efter övergrepp
● UTRIKES Vågen av stölder och sexuella övergrepp under nyårsnatten i Köln har nått högsta politiska nivå i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel uppgav i lördags att hon stöder ett förslag om hårdare utvisningsregler för flyktingar och migranter som begått brott. Samma dag samlades tusentals för att delta i den islamfientliga rörelsen Pegida protest i Köln. Polisen fick använda tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna åt. De flesta av de gärningsmän som identifierats från nyårsnatten är migranter, varav flera asylsökande, vilket gett nytt liv till debatten om Merkels invandringspolitik.
 

Wallström under Folk och Försvar: ”Återinför värnplikten”
● POLITIK Utrikesminister Margot Wallström vill att värnplikten återinförs i en ”modifierad, jämställd” version. Det sa hon under den första dagen av försvarskonferensen Folk och Försvar som just nu pågår i Sälen. Och det tycks finnas ett stöd för att återinföra värnplikten. I januari förra året tyckte 61 procent att det var en mycket eller ganska bra idé att återinföra värnplikten, motsvarande siffra i år är 68 procent. Det framgår av en mätning från Aftonbladet/Inizio.
 

Svensk skadades i hotellattack i Egypten
● UTRIKES Beväpnade gärningsmän gick till attack mot hotellet Bella Vista i den egyptiska turistorten Hurghada på fredagskvällen. 27-årige svensken Sammie Olovsson, en av tre turister som skadades, fick ta emot flera hugg mot nacke och hals men mår bra efter omständigheterna. Motivet till fredagens attack är fortfarande oklart. En av männen sköts till döds medan den andre skadades. 
 

Kaos i Kina efter ”inbyggt fel” på börsmarknaden
● EKONOMI Den kinesiska börsmarknaden åkte bergochdalbana i veckan. Exempelvis rasade börserna mer än sju procent under torsdagen. En del av förklaringen anses ha legat i att den spärr som stoppar all handel vid ett visst fall var för känslig. De nya reglerna som infördes i början av veckan kan nu komma att slopas. 
 

Postplan kraschade i Lapplandsfjällen
● INRIKES Ett postplan med två besättningsmän ombord kraschade i Lappland. Planets svarta lådor har hittats i närheten av sjön Akkajaure och tros kunna förklara vad som orsakade olyckan. Planet var på väg från Oslo till Tromø och försöken att hitta någon vid liv avbröts under fredagen.
 

Nordkorea: Vi har sprängt en vätebomb
● UTRIKES Nordkorea meddelade i veckan att de genomfört landets första provsprängning av en vätebomb. Nyheten utlöste kraftiga fördömanden och febril diplomatisk aktivitet. FN:s säkerhetsråd fördömde testet enhälligt. Även Kina, Nordkoreas enda allierade, som också sitter i säkerhetsrådet, fördömde provsprängningen. Om det verkligen var vätebomb som sprängdes är inte bekräftat och flera experter ifrågasätter påståendet. Enligt Vita huset visar de första analyserna att det inte var en vätebomb som sprängdes. 
 

Vikander har dubbel vinstchans på Golden Globe-galan i natt 
● NÖJE & KULTUR Den svenska skådespelaren Alicia Vikander nominerades i veckan till två Bafta, den brittiska motsvarigheten till Oscar, för sina  roller i ”The danish girl” och ”Ex machina”. Vikander är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll samt bästa kvinnliga biroll. Natten till måndag har Vikander även chans att vinna två amerikanska Golden Globes för sina roller i de ovan nämnda filmerna.
 

Finland slog ut Sverige och vann JVM
● SPORT Det blev inget guld för de svenska ynglingarna under JVM i Finland. Sverige slogs ut semifinalen mot hemmanationen, som senare besegrade Ryssland i finalen. När Finlands Kasperi Kapanen avgjorde i sudden death var jublet ”ett vulkanutbrott av lättnad och glädje och stolthet och kärlek till ett lag och en sport”, skrev Expressens krönikör Magnus Nyström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar