Dagens Nyheter

27 jan. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 27 januari

Berit Simonsson: Det finns inga kristna arbeten
- Världen idag - "Denna ledare handlar inte om arbetslöshet eller arbetsbrist. Den handlar om hur vi ser på våra arbeten.
   När kallelsen att leva som kristen möter oss, så vill vi gärna gensvara genom att "göra något för Guds rike". Då tänker vi ofta spontant att det måste handla om att arbeta inom kyrka eller församling, att ha ett så kallat kristet arbete. Det verkar "frommare" på något sätt.
Men det finns inga arbeten som är mera kristna än andra.
Det finns inga kristna arbeten – men det finns kristna som arbetar.
   Det finns kristna som arbetar på skolor, i företag, på sjukhus, på Ica, på bensinmacken, på McDonald's, på vägbygget, i församlingen, på förskolan, på försäkringskassan, som bussförare, etcetera."

Låt oss agera mot judehatet
- Dagen - "Judehatet tog inte slut 1945. Därför bär vi i dag, på Förintelsens minnesdag, kippa för att markera mot antisemitismen. Det skriver KD:s Ebba Busch Thor och Mikael Oscarsson.
   När vi i dag, den 27 januari, högtidlighåller minnet av Förintelsens offer är fokus givetvis riktat på det förflutna och alla de människor som på olika sätt drabbades av det mest fasansfulla i vår historia – Förintelsen. Det är utan tvekan en av de absolut största katastrofer som mänskligheten drabbats av.
   I dag påminner vi varandra om vad som skedde i vår världsdel för inte alltför länge sedan. Minnesdagen instiftades av FN år 2005 och skälet till att dagen infaller i dag är att det var just den 27 januari 1945 som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. I det lägret – det värsta­ av dem alla – miste 1,5 miljoner människor livet."

Orsaken till reformationen
- Christian Mölk i Inblick - "Den romersk-katolska kyrkans påve Franciskus kommer till Sverige för att delta i 500-års minnet av reformationen tillsammans med lutherska världsförbundet. Det var just den 31 oktober som Martin Luther i brevform presenterade sina 95 teser som kritiserade avlatsbreven.
Det finns mycket att skriva om brytningen mellan påven och Luther som ledde till att Romerska Katolska kyrkan splittrades i RKK och protestantismen. Men här kommer några av mina tankar som jag hämtar från mina skriverier i ämnet Kyrkohistoria..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar