Dagens Nyheter

24 jan. 2016

Nyhetsflödet söndag den 24 januari

Olof Edsinger: Faran med att vara säker på sin egen godhet
- Världen idag - "Som svenskar har vi en lång tradition av att vara stolta över vår egen godhet. Under Palme-eran i svensk politik fick vi en roll på den globala scenen som vida översteg vår storlek som nation. Både av oss själva och av andra började vi beskrivas som ett "världssamvete". Sverige var en röst att räkna med, vi stack ut från mängden – och därmed måste vi väl vara åtminstone lite bättre än alla andra ...?
 I Bibeln varnas vi såväl för att överskatta vår godhet som för att peka finger åt dem vi uppfattar som sämre än vi själva. "Därför är du utan ursäkt, du människa, vem du än är som dömer", skriver Paulus. Och lite senare: "Du ser dig som en vägledare för blinda, ett ljus för dem som vandrar i mörker, en uppfostrare för oförnuftiga och en lärare för omogna." Men: "Du som undervisar andra, du lär inte dig själv" (Romarbrevet 2:1, 19–21).
Har dessa verser bäring också på vår egen kultur? Jag tror det. Till exempel kan man fråga sig varför ett land som varje år låter avliva mer än 35 000 ofödda barn, och som därtill har en galopperande psykisk ohälsa bland sina barn och unga, skulle förtjäna rollen som moraliskt föredöme för världen i stort? Trots detta vet vi att Sverige både i EU och i FN missionerar för att sprida vår syn på sexualitet och så kallad "reproduktiv hälsa".

Låt inte tillbedjan bli konsert
- Dagen - "Engelska, högt ljud och blinkande lampor. Christian Kastö, ungdomspastor i pingstkyrkan i Borås, har besökt kristna konferenser och reagerade på deras utformning och vad det står för....
   En kväll var tre av fyra inledande sånger på engelska, och jag bara undrar varför? Vad tillför det att sjunga på ett annat språk? Vi förklarar ofta lovsång som skrivna böner eller tonsatta kärleksförklaringar till Gud – men om jag kom till min fru och började förklara min kärlek på engelska skulle hon nog undra om jag slagit i huvudet...
   På pastorskonferensen var ändå ljusshowen ganska begränsad, men mönstret känns igen: Nedsläckt lokal och blinkande ljus där framme, fullt fokus på scenen! På ungdomskonferensen däremot var det fullt ös även på ljuset, inklusive stroboskop och diverse ljus mot publiken. Och när jag efterfrågade utvärdering från de tonåringar jag var där med var det enda de var negativa till att ha en massa ljus i ansiktet när de skulle sjunga lovsång och tillbe. Som en sa: Jag tänder ju inte en ficklampa i ansiktet på mig när jag ska be hemma!"

Varför sådant fokus på Israel?
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Pågår det utomrättsliga avrättningar i Israel? Åtminstone antyder utrikesminister Margot Wallström det upprepade gånger i olika sammanhang och senast vid en riksdagsdebatt i förra veckan.
   Utomrättsliga avrättningar, enligt människorättsorganisationen Amnesty, förövas av myndigheter eller med regeringars tysta medgivande och verkställs utan en rättslig prövning och dödsdom.
   De många terroristattackerna mot civila judiska medborgare i Israel och där förövare dödats av israelisk säkerhetstjänst ligger bakom antydningarna.
   När civila medborgare dödas på öppen gata måste ett lands polismyndighet och säkerhetstjänst ingripa.  Det sker också i Sverige, exempelvis vid skolattentatet i Trollhättan i höstas. Hur en svensk utrikesminister gång på gång så tydligt sätter fokus på Israel i denna fråga är en gåta.  Så många år av internationellt arbete borde väl ha gett mer balanserade erfarenheter.
   När ett land drabbas av brutala kriminella dåd måste man ha rätt att försvara sig. När det sker i sådan omfattning som i Israel det senaste året blir det än viktigare att skapa trygghet i landet. Israel gör inte rätt i allt och inget annat land heller. Till skillnad från många diktaturer bland annat i Mellanöstern så görs rättsliga undersökningar när felaktiga polisiära ingripanden gjorts."

Frälsningsarmén släpper Nya Stridsropet på måndag 25 januari
- My News Desk - "Stridsropet i ny skepnad, nytt innehåll och större spridning.
25 januari kommer Nya Stridsropet, en tidning om Frälsningsarmén, vår tro och människorna som engagerar sig de olika kyrkliga och sociala verksamheterna.
Mångdubblar räckvidden:
Nya Stridsropet distribueras i 6 000 exemplar, jämfört med nuvarande 2.500, och når alla anställda, soldater och medlemmar i Frälsningsarmén samt nuvarande prenumeranter och personer som har anmält intresse.
Nya Stridsropet kommer också som e-tidning och kommer att finnas på egen facebooksida.
”Nya Stridsropet kommer att handla om ständigt aktuella frågor. Vi är glada över att få presentera dem i en ny förpackning och kunna nå ut till många fler läsare” säger Marie Willermark, ledare för Frälsningsarmén i Sverige"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar